Kur’ân-ı Kerîm’de Tûbâ şöyle geçmektedir: “İman edip güzel amel edenler için Tûbâ ve dönüp gidecek güzel yurt vardır.” 1 Âyette geçen “tûbâ” hakkında İbn Abbas, Cennet veya Cennette bir ağaç diye rivat etmiştir.27 Ara 2018
Tuba ağacı, gerçekte var olmayan ve rivayetlere dayanan bir ağaçtır. Ağacın cennette bulunan bir ağaç olduğu düşünülmektedir. Bu ağaç ile ilgili bilgiler ise hadisler yardımıyla öğrenilmiştir. Verilen bilgilere göre oldukça farklı özellikleri olan ve sınırsız meyve veren bir ağaç olduğu söylenmektedir.
Kur’an’da yalnız bir yerde, “iman edip sâlih amel işleyenlere ne mutlu (tûbâ lehüm), varacakları yer ne güzeldir!” meâlindeki âyette (er-Ra’d 13/29) geçen tûbâ kelimesi için klasik tefsirlerde benzer rivayetler nakledilmiştir. Vâkıa sûresindeki âyetlerde (56/17-40) cennet tasvirleri içerisinde cennet ağaçları (bk.
Kur’an’da yalnız bir yerde, “iman edip sâlih amel işleyenlere ne mutlu (tûbâ lehüm), varacakları yer ne güzeldir!” meâlindeki âyette (er-Ra’d 13/29) geçen tûbâ kelimesi için klasik tefsirlerde benzer rivayetler nakledilmiştir.
Bu ağacın kökü yukarıda, dalları aşağıda olan büyük bir ağaç olduğuna inanılır. Meyvesinin hiç tükenmediği de rivayet edilir. Tuba cennette bir ağaçtır.
Akb kökünden türeyen ve “bir işin sonu, neticesi; kişinin geride bıraktığı çocuklar; iyi veya kötü sonuç, ceza veya mükâfat” mânalarına gelen âkıbet Kur’an’da otuz iki yerde geçmektedir.
TDK’ya göre akıbet kelimesinin doğru yazılışı “akibet”dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
birinin düştüğü kötü duruma düşmek.
Tarafların karşılıklı ve birbirine uygun beyanlarıyla yükümlülükler üstlendikleri anlaşmaya akit (sözleşme) denir. İki ya da daha fazla kişi ile gerçekleştirilebilir. Yapılan sözleşmeyle taraflara bağlayıcı olarak haklar, sorumluluklar ve borçlar yüklenmiş olur.
Arapça kökenli bir kelimedir ve devlet ileri gelenleri veya alaylı bir ifade ile “kendini beğenmiş kişi” şeklinde kullanılır.15 Eyl 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…