Arapça’ya Grekçe telesmadan geçmiş olup sözlükte “tabiat üstü güçlere, birtakım sırlara sahip olan nesne, çözülemeyen düğüm, anlamı gizli ve kapalı söz” mânasına gelir.
Tılsım mühürler klasik anlamda temsil özelliği taşımasalar da yapım teknikleri, formları, yazıların ters kazılması, kullanım şekilleri sebebiyle mühür, üzerlerinde bulunan yazı ve şekiller sebebiyle de tılsım özelliği taşırlar.
Tılsım Anadolu folklorunda “büyünün etkisini sağlayan araç, define vb. gizli şeyleri bulmaya, kapalı kapıları açmaya yarayan söz, kadınların nazardan ve kötülüklerden korunmak için başlarına taktıkları metal süs eşyası” mânasında kullanılır.
Tılsımlar genellikle bir insanın üzerinde kolye benzeri çeşitli şekillerde taşınabilir ve mimaride de kullanılabilirler. Altın Şafak Hermetik Cemiyeti’ne göre tılsım, “amaçlanan güçle dolu büyülü bir figür” olarak tanımlanır.
Sih ve Müslüman toplumlarında, genellikle Asya ülkelerinde yaygındır. Türkçede sarık dendiğinde özel olarak Osmanlı’da kullanılan, fes veya kavuk üzerine sarılan sarık türü de kastedilir. Osmanlı’da kullanılan biçimiyle (kavuğa sarılmış) sarık, II. Selim. Sarık pek çok Avrupa dilinde turban olarak anılır.
Din bilginleri olarak bilinen ulemâ sınıfı da aynı şekilde beyaz sarık kullanmıştır. Çeşitli tarikatlara mensup kişiler ise beyaz sarık, kırmızı sarık, siyah sarık ya da ağbani olarak bilinen yeşil sarık kullanır. Ulemâ sınıfının rütbeli kişilerinin ise resmî törenlerde taylasan bıraktıkları bilinmektedir.
Sonuç olarak namaz kılarken başın takke, sarık vb. bir şeyle örtülmesi evladır. Bununla birlikte baş açık bir hâlde namaz kılmak da caizdir.
Herkes sarık sarma veya takke giyme hususunda serbesttir. Zira İslâm dini, Müslümanlara sarık sarma veya takke takma mecburiyeti getirmemiştir. Yeter ki küfre şi’ar olarak kabul edilen şey başa konulmasın (Papazlara has olan külah gibi).9 Ağu 2016
Abbâsî halifeleriyle aristokratlar ve onlara özenen orta sınıf, başlarına Bağdat’ın Rusâfiye semtinde imal edildiği için bu adla anılan siyah sarık takarlardı.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…