Tilavet secdesi, namaz kılarken Kur’an-ı Kerim’in bazı ayetlerinin okunması sonucunda yapılan bir secdedir. Bu secdenin yapılabilmesi için öncelikle namaz kılınmalıdır. Namaz sonunda tekbir getirilerek eller şahadet parmaklarıyla birlikte kulakların yanında kaldırılır ve ardından secdeye gidilir.
Tilavet secdesi, belirli ayetlerin okunması sonucunda yapıldığından namaz sona erdiğinde gerçekleştirilen bir secdedir. Ğayr-ı berkî olan bu secdenin yapılabilmesi için ayetin sonunda secdenin yapılması gerektiği belirtilmelidir. Eğer ayetin sonunda secdenin yapılması gerektiği belirtilmiyorsa tilavet secdesi yapılmaz. Seccadeye baş koyulup iki el göğse koyularak “Sübhane Rabbiye’l-A’lâ” denir ve ardından secdede olduğu gibi eller iki yana bırakılır.
Tilavet secdesi, namaz kıldıktan sonra Kur’an-ı Kerim okurken oluşan bir secdedir ve yapılabilmesi için belirli ayetlerin okunması gerekmektedir. Özellikle namazın sonunda okunan bir ayetin sonunda tilavet secdesi yapılması gerektiği belirtilirse bu secdenin yapılması gerekmektedir. Bu secdenin yapılmaması durumunda ise namazın sonunda okunan ayetlerin tamamlandığı kabul edilir.
Tilavet secdesi, namaz ibadetinin tamamlanması sonrasında gerçekleştirilen bir secdedir. Bu secdenin yapılabilmesi için namazın sona erdiği belirtilmeli ve ayetin sonunda secdenin yapılması gerektiği belirtilmelidir. Eğer ayetin sonu secdede olunması gerektiğine dair bir işaret içermiyorsa tilavet secdesi yapılması uygun olmaz. Bu secdenin yapılabilmesi için öncelikle namazın sonlandırılması gerektiği ve ardından ayetin tamamlandığı kabul edilmelidir.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya “Allahu ekber” diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhâne Rabbiye’l- a’lâ” dedikten sonra yine “Allahu ekber” diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur.
Resûlüllah (s.a.v) buyurdular ki: “Ademoğlu secde ayetini okuduğunda secde ederse, şeytan ağlayarak oradan uzaklaşır ve şöyle der: Eyvah! Ademoğlu secde etmekle emr olundu, secde etti; ona cennet var.1 Haz 2018
Tilavet secdesi, secde ayetlerinin okunması ya da işitilmesi halinde yapılan secdeye denir. Kur’an’da 14 yerde secde ayeti olması sebebiyle Tilavet secdesi yapılmalıdır. Bunun dışında secde ayetlerini yazan, heceleyen kişilerin secde yapmak durumunda olmadıkları da bilinmelidir.28 Nis 2022
Tilavet secdesi, Kur’an’daki on dört secde ayetinden herhangi birini okuyan veya işiten bir mükellefin, yani akıllı ve ergenlik çağına erişmiş bir Müslümanın yapması vâcip (lâzım gelen) secde.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…