https://www.youtube.com/watch?v=
Tevilatül Kuran, dinî bir içeriğe sahip olan ve farklı mezheplerce değişik şekillerde yorumlanan bir konudur. İslam dünyasında yer alan çeşitli mezhepler, Tevilatül Kuran üzerinde farklı görüşlere sahiptir. Mezhepler arasında bu farklılıkların oluşmasının kaynağı ise çeşitli tefsir anlayışlarıdır.
Tevilatül Kuran’ın hangi mezhebe ait olduğu sorusu, pek çok alim ve araştırmacı tarafından tartışma konusu olmuştur. Bunun sebebi, Tevilatül Kuran’ın içerdiği bilgilerin çeşitli mezheplerde değişik şekillerde yorumlanabilmesidir. Kimi mezheplere göre Tevilatül Kuran İmamiyye’ye (Şiilik) aitken, kimi mezheplere göre ise Sünnilik içinde yer aldığı iddia edilir.
İmamiyye mezhebine göre Tevilatül Kuran, İmam Ali tarafından verilen bir yetkiyle ortaya çıkmış ve Şiilik içinde bir öneme sahiptir. İmamiyye, Tevilatül Kuran’ı Peygamber Muhammed’in vasiyeti olarak görür ve bu sebeple Tevilatül Kuran’a büyük bir önem atfeder.
Sünnilik açısından ise Tevilatül Kuran’ın hiçbir değeri olmadığı savunulur. Sünni alimler, Tevilatül Kuran’ı sahte bir belge olarak nitelendirir ve İslam dininin temel kaynakları dışında kabul etmezler.
Diğer taraftan bazı araştırmacılar ise Tevilatül Kuran’ın kurucusunu bir mezhebe bağlamadan ele alır ve onu farklı kültür ve dönemlerde bu konuda çalışan alimlerin ortak ürünü olarak görür.
Sonuç olarak, Tevilatül Kuran konusu, mezhepler arasında farklı görüşlere sahip olup tartışmalara yol açan bir meseledir. İmamiyye ve Sünnilik arasında bu konuda farklılıklar vardır ve her iki mezhep de farklı tefsir anlayışlarına bağlı olarak Tevilatül Kuran’ı değerlendirir. Ancak, Tevilatül Kuran’ın tamamen sahte bir belge olduğunu savunan alimler ve onu tarihsel bir olgu olarak ele alan araştırmacılar da mevcuttur.
Mâturîdî, İslam düşüncesinde akılcı bir yöntemle Kur‟ân‟ı ilk yorumlayanların başında gelmektedir. Biz bu çalışmamızda, Mâturîdî‟nin din eğitimiyle ilgili görüşlerini Kitâbu‟t- Tevhîd ve özellikle Tevîlâtu‟l-Kur‟ân adlı tefsirinden hareketle din eğitimi açısından incelemeye çalıştık.
Özet: İmam Matürîdî, akaid alanında bir mezhebin kurucu imamı olmasının yanında Te’vilâtü’l- Kur’an adlı Kur’an yorumuyla da büyük müfessirlerden biridir. Onun bu eseri sadece tefsir alanının değil, aşağı yukarı bütün İslâmî ilimler için bir hazine değerindedir.
Te’vilatü’l Kur’an Tercümesi 1 Kitap Açıklaması M. 944), Ehl-i sünnet kelâmı ile dirayet tefsirinin kurucusu ve Hanefî fıkhının geliştiricisidir. Günümüze ulaşan ilk dirayet tefsirinin müellifidir.
imamlarından biridir. Onun Te’vîlâtu’l-Kur’ân adlı önemli eseri dirayet tefsiri türünün ilk örneği sayılabilir.27 במרץ 2019
Elhamdulillâhi rabbil’alemin, Errahmânir’rahim, Mâliki yevmiddin, İyyâke na’budu Ve iyyâke neste’în, İhdinessirâtal mustakîm, Sirâtallezine en’amte aleyhim Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn. Bismillahirrahmânirrahîm. Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah’a mahsustur.27 בנוב׳ 2023
Taziyeye genelde toplu olarak gelinir. Gelenler arasında hoca veya güzel Kur’an okumasını bilen biri varsa Kur’an’dan bir sure okur ve ardından erkek ise “merhum” kadın ise “merhume” nin ruhu için el Fatiha der, orada bulunanlar fatiha okurlar. EI fatiha diyen kişinin amin demesi ile amin denilerek eller yüze sürülür.
Sure, Müslümanlar tarafından her vakit namazın her rekâtında okunmaktadır. Fatiha Suresi’nin ilk sure olarak Kur’an’ın başında yer alması, surenin içeriğinde Kur’an öğretisinin bir özetinin yer alması olarak açıklanmıştır.
Rüyada Fatiha suresi okumak güç işlerin kolaylaşmasına, hayır ve berekete işaret etmektedir. Rüyada Fatiha suresi okumanın anlamı hayra, berekete ve bol rızka şeklinde yorumlanmaktadır. Eğer rüya sahibi rüyasında korkup Fatiha suresi okuyor ise bu rüya Hac ile yorumlanır. O kişi hacca gideceği şeklinde açıklanmaktadır.
Mekke döneminde inmiştir ve iniş sırasına göre 5. suredir. Kur’an’ın ilk suresi olduğu için, adını ”başlangıç, açılış” anlamlarına gelen ”fatiha” kelimesinden almıştır. Önemine ithafen Fatiha-ı Şerife olarak da hitap edilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…