https://www.youtube.com/watch?v=
Tevhid, İslam dininin temel prensiplerinden biri olan Allah’ın birliğini ifade eden bir kavramdır. Allah’ın sıfatlarından biri olan Tevhid, birliğe, tekliğe ve biricikliğe işaret eder. Tevhid kavramı, Allah’ın birlik ve tekliğini kabul etmenin yanı sıra O’na ortak koşmanın yanlış olduğunu vurgular.
Tevhid, Allah’ın birliği konusunda kesin bir inanç ifade eder. İslam dinine göre, Allah tek ve biriciktir, başka hiçbir varlık veya varlıkla eşdeğer olamaz. Tevhid, bu gerçeği kabul etmek ve her türlü ortak koşma, putperestlik ve putlara tapma gibi sapkın inançlardan kaçınmayı gerektirir.
Allah’ın sıfatları arasında Tevhid, O’nun yüceliği, kudreti ve sonsuz gücünü yansıtır. Allah’ın tek olması, onun her türlü sınırlamadan uzak olduğunu gösterir. Bu sıfat, kainatın yaratıcısı olan Allah’ın her şeye gücü yeten, herşeyin sahibi olan bir varlık olduğunu ifade eder. O’nun hiçbir sınırlaması olmadığı gibi, O’na benzeyen veya O’nunla eşdeğer olan hiçbir varlık da yoktur.
Tevhid’in önemi, birliğin ve tekliğin yanı sıra, insanların Allah’a olan bağlılığını, saygıyı ve itaati ifade etmesidir. İslam dini, insanlara Allah’a yönelmeyi, O’na itaat etmeyi ve O’nun emirlerini yerine getirmeyi öğretir. Tevhid inancı da bu bağlılığı güçlendiren bir temel sağlar.
Sonuç olarak, Tevhid Allah’ın birlik ve tekliğini ifade eden önemli bir sıfattır. İslam dininin temel prensiplerinden biri olan Tevhid, Allah’ın tek oluşunu vurgulayan, O’na ortak koşmanın yanılgı olduğunu ifade eden bir kavramdır. Bu inanç, Allah’a olan bağlılığı güçlendiren ve insanların O’na yönelmelerini sağlayan bir temel oluşturur. Tevhid, Allah’ın yüceliğini, kudretini ve sınırsız gücünü ifade ederken aynı zamanda insanlara O’na saygı ve itaat etmeyi öğretir.
אנשים חיפשו גם
Mahlûkata takılan ilim, kudret, irade gibi sıfatları, o sıfatları yaratan Allah’ın, mutlak ve sonsuz sıfatlarından haber veren birer işaret gibi görmek ve o mahlûk sıfatlara hakiki bir varlık isnat etmemek.1 במאי 2020
Eserin birinci bölümü ilâhiyyât konularını içermekte olup burada âlemin yaratılmışlığı, Allah’ın varlığı, birliği, sıfatları, fiilleri, özel olarak kelâm sıfatı ve rü’yetullah konuları işlenmiştir.
Kitâbü’t-Tevḥîd, naklin yanında akla da önem veren kelâm akımının ve kelâm telif türünün alanıyla ilgili temel konulara yer veren ilk eserdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…