Tevfik kız ve erkek çocuklarına verilebilen bir isim olup, Arapça kökenlidir. Tevfik kelimesinin kökeni “veye-fe-kef” harflerinden oluşan “tevfike” kökünden gelmektedir. Tevfik sözlük anlamı olarak bir işi başarmak, başarıya ulaşmak, muvaffak olmak, bir konuda yardımcı olmak gibi anlamlara gelmektedir. Ayrıca Tevfik, yol gösterme, kolaylık sağlama ve destek olma anlamına da gelir.
Tevfik, Kur’an’da da yer alan bir isim olup, peygamberlerin Allah’ın izniyle başarıya ulaşmasını ifade etmektedir. İslam kültüründe Tevfik, müminlere Allah’ın rahmet ve lütfuna nail olmayı ifade etmektedir.
Tevfik ismi, Türkiye’de oldukça yaygın olarak kullanılan bir isimdir. Bu isme sahip olan kişiler genellikle başarılı, yardımsever, özel konularda rehberlik edebilen ve insanları teşvik edebilen kişilerdir. Ayrıca, bu isme sahip olan kişilerin liderlik yetenekleri ve kararlılığı da oldukça yüksektir.
Tevfik isminden türetilen eril bir isim olan “Tevfik” ise, başarılı olma, yardımcı olma ve yol gösterme gibi anlamları içermektedir. Tevfik ismi, kültürümüzde çoğunlukla erkek çocuklara verilirken, son yıllarda kız çocuklarına da verilen bir isim olmuştur.
Sonuç olarak, Tevfik ismi Arapça kökenli bir isim olup, başarıya ulaşma, yardımcı olma ve yol gösterme anlamlarını taşımaktadır. Bu isim Türkiye’de yaygın olarak kullanılan ve genellikle başarılı, yardımsever ve liderlik yetenekleri gelişmiş kişilerde sıkça görülen bir isimdir.
Tevkîfî isim, dinî naslarda bulunan yani şâri’in Allah hakkında kullanılmasına izin verdiği isim- dir. Bu konuda içtihad olası görülmediği gibi kı- yas da caiz görülmemiştir. Kıyasî isim ise, aklın, Allah hakkında fiil ve sıfatlardan hareketle ürettiği isimdir.1 May 2022
“Tevfik”, kulun fiilinin Allah’ın rızasına uygun olarak yaratılması; “hızlan” ise Allah’ın isyankâr kullarından yardımını kesmesi, anlamında kullanılmaktadır. “Tevfik” ve “hızlan” kavramları Matüridiye mezhebinin kaynaklarında kulların fiilleri bölümünde dile getirilmiştir.24 Eyl 2022
Tevfik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Allah’ın yardımına kavuşma.23 May 2022
Hızlân, Allah’ın kâfirlerde inkâr etme gücü yaratıp onları kâfir olmaya muktedir kılmasıdır. İnkâr etme gücünün aşağısında kalan itaatsizlik ve isyan etme gücüne ise hırmân denir. Bundan dolayı Allah’ın hızlânı sadece kâfirlere mahsustur.
Kur’ân-ı kerîm’de ismi bildirilen peygamberlerden, ülülazm adı verilen altı peygamberden biri olup, Keldânî kavmine gönderilmiştir. Kendisinden sonra gelen bütün peygamberler onun neslindendir. Allahü teâlâ ona Halîlim (dostum) buyurduğu için Halîlullah veya Halîlürrahmân olarak bilinir.26 May 2018
Hz. İbrahim (a.s.) “Halilullah” yani Allah’ın dostu olarak anılır. Hz. İbrahim’in (a.s.) diğer bir sıfatı da “Ebu’l-Enbiya” yani Peygamberler Babası’dır.13 Tem 2022
Halk isyanının elebaşı Horpeşteli Arnavut Halil, leventlik ve Rumeli’de yeniçerilik yapmıştı ve yakın hemşehrileri arasında “Patrona” (koramiral) lakabıyla anılmaktaydı.
İbrahim, İslam’da büyük peygamberler arasında yüksek bir konuma sahiptir ve kendisine “Allah’ın Sevgilisi” anlamına gelen “İbrahim Halilullah” denilir. İbrahim, İshak ve Yakub dışında, Allah katında insanların en faziletlilerindendir.
Hz. İbrahim, Allah’ın dostu‚ Halilullah sıfatıyla anılır. İbrahim peygamberin oğlu olup, Kur’an’da adı geçmektedir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…