Tesbih ve tenzih etmek, Türkçe dilinde yer alan kavramlar arasında yer alır. Bu kavramlar genellikle dini veya edebi metinlerde kullanılır.
Tesbih etmek, Allah’ın büyüklüğünü ve kudretini anmak, O’na şükretmek anlamına gelir. İslam dini açısından tesbih etmek, müminlerin Allah’ın isimlerini ve faziletlerini anarak O’na hamd etmeleri, O’na dua etmeleri ve O’nu zikretmeleri demektir.
Tesbih etmek, bir ibadet ve samimiyet örneği olarak da değerlendirilebilir. Müslümanlar günlük hayatta çeşitli dualar ve zikirler yaparak Allah’ı tesbih ederler. Bu, onların Allah’a olan bağlılıklarını ve saygılarını gösterir.
Tenzih etmek ise, bir şeyi temize çıkarmak, arındırmak anlamına gelir. Bu kavram genellikle edebi metinlerde kullanılır ve bir şeyin kusurlardan arınmış olduğunu ifade eder. Mesela, bir kişinin tenzih etmek demek, onun suçsuz ve günahsız olduğunu belirtmek anlamına gelir.
Tenzih etmek, bir kişinin veya bir şeyin itibarını korumak için de kullanılabilir. Birisinin veya bir şeyin itibarını korumak, onu kusurlardan arındırmak demektir. Edebi metinlerde, bir karakterin veya bir olayın tenzih edilmesi, onların melek gibi veya hatalardan uzak bir şekilde betimlendiği anlamına gelebilir.
Birçok din ve kültürde tesbih etmek ve tenzih etmek gibi kavramlar bulunur. Bu kavramlar, insanların inançlarını ve değerlerini ifade etmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda, bu kavramlar toplumun düzenini ve huzurunu sağlamak için de kullanılabilir.
Tenzih, ulûhiyyet makamıyla bağdaşmayan anlam ve kavramları (nitelikleri) O’ndan nefyetmek veya -mekân/mesafe tasavvuru olmaksızın- uzaklaştırmak, bir anlamda Allah’ın ne olmadığını belirtmektir. Tenzih tevhidin başka bir ifadesidir. Kur’ân-ı Kerîm’de nezâhet/tenzih kavramı yer almaz.
Tenzih, ulûhiyyet makamıyla bağdaşmayan anlam ve kavramları (nitelikleri) O’ndan nefyetmek veya -mekân/mesafe tasavvuru olmaksızın- uzaklaştırmak, bir anlamda Allah’ın ne olmadığını belirtmektir. Tenzih tevhidin başka bir ifadesidir. Kur’ân-ı Kerîm’de nezâhet/tenzih kavramı yer almaz.
Tenzih, kusursuz ve kusuru olmayan demek anlamında kullanılmaktadır. Konuşmalarda karşı tarafın yada bahse konu olan tarafın kusurlu olmadığı, anlatılan eksikliklerden arı olduğunu belirtmek için bu ifade kullanılmaktadır.25 May 2021
12. yüzyıldan beri kullanılmakta olan tenzih etmek kelimesi, bir kişi söylenen sözlerden ayrı tutmak demektir.28 Ara 2021
Mesleği terzilik olduğundan Terzi Ağa, Terzi Baba veya Hayyât Vehbi; boyunun uzunluğundan dolayı Uzun Terzi, Uzun Terzi Ağa diye tanınmıştır. Mahmud Sadreddin’in Şevkistan adlı eserinde aslen Erzincanlı olduğu, evinin Câmi-i Kebîr ile Kurşunlu Cami arasında bulunduğu belirtilmektedir.
Mevlâna Hâlid-i Bağdadî Hazretleri’nin halifelerinden Şeyh Abdullah Mekkî Efendi Hazretleri ile görüştü ve ona talebe oldu. Bundan sonra Terzi Baba’nın manevî mertebesi günden güne ilerledi. Sülukünu tamamlayıp Abdullah Mekkî Hazretleri’nden hilafet aldı.
1938 yılında Tekirdağ’da dünyaya gelen ve hâlihazırda hayatta olan Necdet Ardıç Efendi, uzun yıllar terzilik mesleği ile meşgul olması ve “Mânevî Baba”lık yönü dolayısıyla sevenleri tarafından “Terzi Baba” lakabı ile anılmaktadır.
Adı, Muhammed Vehbi’dir. “Hayyat Vehbi” olarak şöhret bulmuştur. 1264 (m.1847) yılında Erzincan’da vefat etmiş, dergahının bulunduğu yere defnedilmiştir. Bugün bu yer, “Terzi Baba Mezarlığı” diye anılmakta ve türbe mezarlığın ortasında bulunmaktadır.
Nakşibendî-Hâlidî şeyhi. Abdülkādir-i Geylânî’ye (ö. 561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatı. Nakşibendiyye tarikatının Hâlid el-Bağdâdî’ye (ö. 1242/1827) nisbet edilen kolu.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…