Tesbih çekmek genellikle stres azalttığı gibi pek çok hastalığı da tedavi ettiği söylenilmektedir. Özellikle orijinal tesbih taşlarının insan sağlığına iyi geldiği bilinen bir gerçektir.16 May 2022
Stres Azaltma ve Huzur Bulma: Tesbih çekmek, stresi azaltmak, sakinleşmek ve iç huzuru bulmak için kullanılan bir yöntemdir. Düzenli olarak tesbih kullanmak, zihni rahatlatır, odaklanmayı artırır ve huzur hissi sağlar. İbadet ve Takva Geliştirme: Tesbih çekmek, ibadet pratiği ve takva geliştirme açısından da önemlidir.15 Haz 2023
İslam’da ilk halife zamanında kullanılmaya başlandığı sanılıyor. “Tespih çekmek” namazı tamamlayan bir ayrıntı olarak önemlidir. Allah’ın 99 sıfatını, ya da tekrar tekrar zikredilen belli cümlelerin sayımında kullanılır.
– Stresi azaltır.
– Vücudun rahatlamasını sağlar.
– Kan dolaşımını düzenler.
– Olumsuz düşüncelerden arındırır.
– Sinir hücrelerinin onarımına katkı sağlar.
– Cesaret verir.
– Zihni açar, zekayı geliştirir.
Tesbih çekmek, İslam kültüründe yaygın olarak yapılan bir ibadet şeklidir. Ancak sadece İslam dinine özgü bir uygulama değildir. Birçok farklı din ve kültürde de tesbih çekme geleneği bulunmaktadır.5 Eki 2023
Pervane Bayram-Seyyid Nigârî’de İbnü’l-i Arabî Tesiri ve Vahdet-i Vücud. XIX. asnn AzerbaycanlI mutasavvıf şairlerinden olan Seyyid Nigârî, şiirlerinde 13. asır büyük İslam âlimi İbnü’l-i Arabî’nin sistemli bir şekilde ortaya koyduğu vahdet-i vücut felsefesinden istifade etmiştir.
Vahdet-i vücûd / Varlık birliği Tasavvuf düşüncesinde, yaratanla yaratılanın tek ve “bir” olduğunu savunan görüştür. Sûfilere göre kendiliğinden var olan (kaimun bizatihi) varlık (vücûd) birdir; o da Hakk Teâlâ’nın varlığıdır. Bu varlık ezelidir; çoğalma, bölünme, değişme, yenilenme kabul etmez.
Anadolu’da kurulmuş bir Türk tarikatı olan Bektâşîlik, Osmanlılar döneminde yaygınlık kazanan diğer pek çok tarikat gibi, fikrî açıdan vahdet-i vücûdun tesiri altında gelişmiştir.
Terimin İbnü’l-Arabî tarafından kullanılmamış olduğu hususunda neredeyse aynı görüşü paylaşan araştırmacılara göre vahdet-i vücûdu İbnü’l-Arabî’nin düşüncelerini anlatmak üzere onun takipçileri ve şârihleri tarafından geliştirilmiştir.
İbn Arabi’nin vahdet-i vücut sistemi, İslam kaynaklarından temelini almakla birlikte, ‘varlığın birliği’ öğretisini ele alan farklı sistemlerin karışımı üzerine kurulu eklektik bir sistemdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…