İslam miras hukuku (feraiz), kişilerin öldükten sonra geriye bıraktıkları malların (tereke) paylaştırılmasını düzenleyen kurallar bütünüdür.30 Nis 2022
a) Vefat eden kimsenin kızı olarak kadın: Erkek kardeşleri ile beraber bulunduğunda kardeşinin aldığı payın yarısını, erkek kardeşi yoksa ve kız tek ise mirasın yarısını alır. Kızlar birden fazla olduklarında ise mirasın üçte ikisini alırlar (en-Nisâ, 4/11). Üçte ikisini aralarında eşit olarak paylaşırlar.
Miras hukukunun temel kavramlarından biri de terekedir. Tereke ölen kişinin mal varlığı değerlerini ifade eder. Tereke dediğimizde miras bırakanın alacak ve borçları da dahil olmak üzere sahip olduğu aktif ve pasifteki tüm varlıkları anlamamız gerekir.
Kadın mirasçı bir tek ise, terekenin yarısı ona aittir. Murisin (müteveffa) hiç bir çocuğu olmayıp da ana babası vâris iseler, üçte bir ananındır. Erkek veya kadın kardeşleri varsa, terekenin altıda biri ananındır, (Nisa sûresi, âyet : 10).
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerine göre fıkhî bir kavram olarak terike, “vefat eden bir kimsenin bıraktığı mallar ve haklardır.” Hanefilere göre ise terike, vefat eden bir kimsenin geride bıraktığı fakat üzerinde bir başkasının aynî hakkı olmayan şeylerdir.
Bu münasebetin Allah’tan insana yönelik olanı “ulûhiyyet”; insandan Allah’a yönelik olanı da “ubûdiyyet” olarak kavramsallaşmıştır. Biz bunlardan ilkini konu edinerek, tabi ki insana yönelik bağlamıyla ve Allah’ın şu sıfatları üzerinden ele aldık: Allah hayat veren, hayatta tutan, hayata yön veren ve hesap görendir.31 Ara 2020
Dinî literatürde “ubûdiyet” kavramıyla kulun Allah’a olan teslimiyeti, bağlılığı ve kullukta bulunması kastedilir.
Allah, yaratan, varlıkları örneği olmadan îcat eden, var edendir. Rububiyet kâinatın işleyişi ve Cenab-ı Hakkın bu işleyişteki tedbir, tanzim, terbiye ve idaresini ifade eder. Ulûhiyeti ise kainatta yapılan tesbihat, tahmidat ve tenzihatın, yani ubudiyete bağlı bütün mahsulatın yalnız Allah’a ait oluşunun ifadesidir.
Uluhiyet sözcüğü “ilahlık, tanrılık” manalarını taşımaktadır. Yüce Allah’ın ilmi ve kudreti her şeye yetmektedir. Bir şeyin yaratılması için Allah’ın “ol” demesi yeterlidir. Allah’ın var olabilmesi için hiçbir varlığa ihtiyacı yoktur.20 Şub 2023
Uluhiyet veya ilahi olan; bir ilahla ilgili, ona adanmış veya ondan kaynaklanan şeylerdir. Neyin ilahi olup olmadığı, farklı inanç sistemleri tarafından farklı kullanıldığı için net bir şekilde tanımlanamaz.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…