Teravih namazı, Ramazan ayında özellikle camilerde cemaatle kılınan bir nafile namazdır. Bu namaz, İshaa namazını takip eden gece vakitlerinde kılınır ve ihtiyaç halinde camilerde teravih imamları tarafından yönlendirilir.
Teravih namazı, İshaa namazından sonra kılınan bir ibadettir ve farz namazlardan farklı olarak nafile bir namazdır. Teravih namazının, toplamda 20 rekât olduğu bilinir ve bu rekâtlar 2’li takımlar halinde kılınır. Her 2 rekâtın ardından selam verilerek diğer 2 rekât başlanır.
Teravih namazı, bilhassa camilerde toplu olarak kılınınca, cemaatle ibadet etmenin güzelliğini yaşatır. Bu namazı cemaatle kılan müminler, birlik ve beraberlik içerisinde Allah’a kulluk etme imkanı bulurlar. Teravih namazında, Kuran-ı Kerim’den seçilen sûreler okunur ve namazın her bir rekâtında bir Mikyâs sûresi de okunduğunda tamamlanmış olur. Bu sûrelerin okunması, anlamı üzerinde düşünülerek ve içtenlikle yapılırsa, namaz daha manalı ve huzur verici bir ibadet haline gelir.
Teravih namazının kılınma sünneti Hz. Peygamber tarafından gösterilmiştir. O dönemde bireysel olarak Peygamber Efendimiz tarafından kılınan bu nafile namaz, sonrasında toplu olarak camilerde kılınmaya başlanmıştır. Bu tarihî süreçte teravih namazının intizamlı bir şekilde devam etmesi pek çok mümin için önemlidir.
Sonuç olarak, teravih namazı, İshaa namazından sonra kılınan bir nafile namaz olup 20 rekâtı olan bir ibadettir. Bu namazı cemaatle kılan müminler, birlik ve beraberlik içinde Allah’a kulluk etme fırsatı bulurlar. Teravih namazı, camilerde toplu olarak kılınmasıyla daha anlamlı ve huzur verici bir ibadet olarak gerçekleşir.
Hz. Ömer’in (r.a.) uygulamasına binaen bütün mezheplerde temel kabul edilen yirmi rekât kılma hükmünün yanında Mâlikî mezhebinde otuz altı rekât ve Şâfii mezhebinde ise 8 rekât da kılınabileceği şeklinde görüşler de bulunmaktadır.
Teravih namazı, iki rekâtta bir ya da dört rekâtta bir selam verilerek toplamda yirmi rekât olarak kılınır. Hasta veya yorgun olanlar, yirmi rekâtın tamamını kılmakta zorlanırlarsa, bu fazileti kaçırmamak için teravih namazını sekiz rekât olarak da kılabilirler.22 Mar 2023
Teravihin her iki rekâtı müstakil bir namazdır. Her iki rekâtın başında niyet edip iftitah tekbirini aldıktan sonra iftitah duasını okumak gerekir. Bu dua, Fatiha’dan önce okunmalıdır.27 Mar 2023
Teravih namazı hem erkekler, hem de kadınlar için müekked bir sünnet-i ayndır.
AZLETMEK – AZLEYLEMEK ‘azl + Türk. etmek, eylemek) İşten çıkarmak, görevine son vermek: Beni bir daha devlet işlerinde kullanılmamak üzere azlettiler (Reşat N. Güntekin – Ö. T.S.).
Kelime anlamı olarak Azil; bir şeyi uzaklaştırma, birini görevden almak demektir.17 Ağu 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…