Tensik, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından dilbilgisel bir terim olarak kullanılan bir kavramdır. Tensik terimi, bir sözcüğün çekimli hâlleri arasında anlam bakımından bir fark olduğunu ifade etmek için kullanılır. Özellikle fiiller üzerinde etkili olan bu dilbilgisel kural, bir fiilin geçmiş zaman, şart, emir gibi çekimli hâllerinde anlam değişiklikleri gösterebileceğini belirtir.
Tensik kuralları dilin yapısını ve düzenini belirlemek için kullanılır. Bu kurallar, dilin tutarlılığını sağlar ve dil bilgisi kurallarının düzenli bir şekilde uygulanabilmesini temin eder. TDK, Türkçenin dilbilgisel yapısını ve yazılış biçimini standartlaştırmak için tensik kurallarını belirlemiş ve bunları dilbilgisi kitaplarında açıklamıştır.
Tensik kavramı herhangi bir gramer ya da dilbilgisi kuralı ifade etmez; tam olarak dilin anlam yapısıyla ilgilidir. Bu nedenle, Türkçe dilbilgisine yabancı olanlar için tensik kavramı, biraz kafa karıştırıcı olabilir. Ancak, dilin doğru ve anlaşılır kullanımı için tensik konusu oldukça önemlidir.
Özetlemek gerekirse, tensik terimi Türk Dil Kurumu tarafından kullanılan dilbilgisel bir terimdir. Bu terim, bir sözcüğün çekimli hâlleri arasında anlam farkı olduğunu ifade eder. Tensik kuralları, Türkçenin dilbilgisel yapısını düzenlemek amacıyla belirlenmiştir ve dilin doğru ve tutarlı kullanımını temin eder. Dilin anlam yapısıyla ilgili olan tensik kavramı, dilbilgisi kurallarının etkili bir şekilde uygulanmasını sağlar.
Tacil TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Hızlandırma, çabuklaştırma, tezleştirme.20 May 2022
Tehcir veya zorunlu göç, bir topluluğu yaşadığı yerden göç ettirme, göç etmesine sebep olma, sürme. Rusya’da, suçluların Sibirya’ya zorunlu göç (tehcir) ettirilmesi ile ilgili bir çizim.
isim,eskimiş Belgeler, vesikalar.23 May 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…