Tenasüp ya da yakışma, tezat olmayarak anlamca birbirine uygun birden fazla şeyi bir araya getirmektir. Anlamca birbiri ile ilgili kelimeleri bir arada kullanmaktır. Karşıtlık ilgisi, bunun dışındadır. “Müraat-ı nazir” adıyla da bilinen tenasüp, mânaca birbiriyle alâkalı kelimeleri bir arada kullanma sanatıdır.
“Müraat-ı nazir” adıyla da bilinen tenasüp, mânaca birbiriyle alâkalı kelimeleri bir arada kullanma sanatıdır. Tenasüp sanatında, anlamca ilgili sözcükler okuyucunun zihninde bir çağrışım, bir cisim oluştururlar. Tenasüp olması için mânaca alâkalı kelimeler arasında karşıtlık ilgisinin bulunmaması gerekir.
Tenasüp Örnekleri Bu dörtlükte, denizle ilgili olarak, yosun, çapa, taka, mavna, su gibi kavramlar birarada kullanılarak tenasüp yapılmıştır. Bu dizelerde gül, nergis, gelincik çiçek adlarıdır ve aralarında uyum vardır. Bu da tenasüp sanatına örnektir.3 במאי 2023
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur.8 במאי 2023
Kökeni: “İsraf” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça’da “إسراف” (israf) kelimesi savurganlık ve aşırı tüketim anlamına gelir. Örnek Cümle: Su israfı yapmamak için muslukları kapatmalıyız ve suyu dikkatli bir şekilde kullanmalıyız.
– Alışveriş listesi yapın ve ihtiyacınız kadar alın. …
– Aldıklarınızı tüketin ve kalanları değerlendirin. …
– Yiyeceklerinizi taze tutun. …
– Küçük porsiyonları tercih edin. …
– Restoranlarda kalan yemeklerinizi paketleyin.
Çünkü israf hem nimeti gerektiği yerde gerektiği ölçüde kullanmamak hem de Rezzâk olan Allah’ın (cc) nimetine karşı saygısızlıktır. Bu yüzden: “O (Allah) (cc) israf edenleri sevmez.”17 בפבר׳ 2023
İslâm alimlerinden Cürcâni ise israfı, “değersiz bir amaç uğruna fazla mal harcamak, harcamada haddi aşmak, meşru bir konu bile olsa harcanması gerekli olan ölçüden fazlasını harcamak” şeklinde tarif etmektedir (Cürcânî, ts).
Zira dinimizde israf haramdır. İsraf, nimetin sahibi olan Yüce Allah’ın er-Rezzâk ismine saygısızlıktır. Bu yüzdendir ki Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de müminleri bize anlatırken “Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar.”[2] buyurmuştur.9 בפבר׳ 2018
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…