Temyiz aslına bakılırsa iki farklı anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Biri hak ve hukuk düzeninde mahkemeler bünyesinde değerlendirilen anlamıdır. Diğeri ise Arapça üzerinden gelen orijinal kelime anlamıdır. – Mahkemelerce verilmiş olan kararların kanun ve usul yönünden incelenmesini sağlayan yasal yöntem.2 באוג׳ 2020
, sonucun hukuken haksızlık olduğunu düşünürler. Verilen kararın bir takım şartlar yerine getirilerek, daha yetkili mercii olan Yargıtay tarafından yeniden incelenmesi ve kararın doğru ya da hatalı olduğunun araştırılma işlemine temyiz adı verilir.1 בפבר׳ 2019
Temyiz, istinaf kanun yolu aşamasından geçmiş ve bir daha istinaf başvuru yolu kapanmış bir karara karşı yapılan, ve kararın sadece hukuki sebepler açısından incelenmesini sağlayan kanun yoludur.
Temyiz Arapça kökenli bir kelimedir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin anlamı, ‘Mahkeme nezdinde verilen kararın kanun ve usul yeni üzerinden incelenmesi’ şeklinde ifade ettiğini söylemek mümkün.2 באוג׳ 2020
Temyiz, Adalet Bakanlığı sözlüğüne göre ise “ iyiyi kötüden; hayrı, şerden ayırt edebilme yeteneği, akıl gücü, ilk derece mahkemelerince verilen yargı kararlarının esas ve usul açısından denetime tabi tutulduğu üst derece mahkemesi “ demektir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…