İçselbakış ya da temaşa (Latince: contemplatio “bir şeye doğru bakmak”) felsefi ve dini metinlerde konsantre olunmuş, dikkatli ve kendi benine yönelip tüm dış dünyayı unutan kişinin ruhsal durumunu tanımlamak için kullanılan terimdir. İçselbakış, zihnin sahip olduğu bazı düşünce öğeleri üzerinde yoğunlaşmasıdır.
Sözlükte “görmek, şahitlik etmek, gözlemlemek; bir nesnenin hakikatine vâkıf olmak” anlamlarına gelen müşâhede kelimesi tasavvufta Allah’ın zuhur ve tecellilerini görmeyi, seyir ve temaşa etmeyi ifade eder.
temâşâ, temâşâ edilen yanında temâşâ edenin de gelip geçiciliğini eğretilemektedir. seyr etmekte maksat temâşâgâh da kalmamak. onun da iç’inden geçip gitmek. temâşâsını varacağı menzile vesile kılmak.
Temas kelimesi, birbirine dokunma ve değme anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinmektedir. Temas kelimesinin bir diğer anlamının ise ilişki kurup konuşmak ve görüşmek anlamlarına sahip olduğu ifade edilebilir. Temas, kelimesinin temel olarak birbirine değme anlamını taşıdığı ifade edilebilir.21 Tem 2022
Bu bağlamda Doğu insanının kendisine has düşünme tarzına, görme biçimine “temâşâ” adı verilir. Sözlüklerde düşünmek, bir şeyi seyretme anlamına gelen “temâşâ”yla maddenin gerçekliğinden sıyrılarak onun ardında yatan gerçekliğe ulaşma amaçlanır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…