Tekit Nedir? Tekit yazısı: Mahkemelerin ya da Müdürlüklerin yazmış olduğu müzekkerelerin, ilgilileri tarafından cevapsız ya da sürüncemede bırakılması durumunda yeniden/yinelenerek gönderilmesi anlamına gelmektedir.
Tekit etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kuvvetleştirmek, sağlamlaştırmak, pekiştirmek.17 May 2022
Arapça kökenli olan kelimeler arasında, tekid kelimesi de bulunuyor. Tekid sözcüğünün taşıdığı anlamlar TDK tarafından açıklanıyor. Tekid kelimesi, sağlamlaştırma anlamında kullanılan bir kelimedir.20 Nis 2022
“tekid” olarak bilinen arapça asıllı sözcüğün doğrusu. üsteleme, perçinleme anlamındadır. mahkemelerin yazdığı müzekkerelerin sürüncemede ya da yanıtsız kalması üzerine “tekiden” denilerek; “oyalamayın da şu bilgiyi, belgeyi gönderin.
Sözlükte “karşılıksız vermek, bağışlamak” anlamına gelen hibe hukuk dilinde, özel borç ilişkileri grubunda yer alan ve bir malın karşılıksız olarak başkasına temlikini ifade eden akdin adıdır.
Sözlükte “beklemek, gözetlemek” anlamındaki rakb kökünden türeyen rukbâ kelimesi, fıkıh terimi olarak bir kimsenin, bağışta bulunulan tarafın (mevhûb leh) daha önce ölmesi halinde bağış konusu malın kendisine dönmesi şartıyla hibede bulunmasını ifade eder (Mâlikîler’in rukbâ tanımı için aş.bk.).
Adam ölünce evin mülkiyeti asıl sahibine dönecektir. İşte buna umrâ denmekte idi. Rukbâ’ya gelince, bu da umrâ’ya benzer, ancak burada bağışlayan: “Eğer ben evvel ölürsem o senindir, sen evvel ölürsen mal bana geri dönecektir” diyerek malı vermiştir. Rukbâ kelime olarak murâkebeden gelir.
Murabaha kelimesi, sözlükte “artma, kazanç, kâr” gibi anlamlara gelen r.b.h kökünden türemiştir. Terim olarak ise bir malın maliyeti veya alış fiyatı üzerine belirli bir miktar kâr konarak satılmasını ifade etmektedir (Zuhaylî, ty, V, s. 3765).23 Tem 2018
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…