Tefsir: Açıklayan, kapalılığı gideren, haber veren, fısıltı yapan anlamındadır. Kur’an ayetlerinin yazıldığı döneme ait Arapça dilbilgisi (belağat, bedii, beyan), varsa ilgili hadis rivayetleri ve kontekst (konu, bağlam, İslami literatürde esbab-ı nüzul) özelliklerini kullanarak açıklamaya çalışan bilim dalıdır.
O tanıma göre “Tefsir, Kur’an’ın anlaşılması, manalarının beyan edilmesi, hüküm ve hikmetlerinin istihraç edilmesiyle uğraşan; bunun için nahiv, sarf, beyân, usûl-i fıkıh, kıraat, esbâb-ı nüzul, nâsih ve mensûh gibi ilimlerden yardım alan bir ilimdir.” (Suyûtî 1996: II/1191).
Onun tanımı şu şekildedir: “Tefsir, Kur’an lafızlarının telaffuz keyfiyetlerini, medlullerini, müfret veya mürekkep haldeyken terettüp eden hükümlerini, terkip halinde oluşan manaları ve bunlara eklenen tamamlayıcı unsurları araştıran bir ilimdir.” (Ebu Hayyân 1993: 10).
Tefsir veya Yorumlama (Arapça: علم التفسير; İlm-il Tefsir), İslam dini terimidir. ‘el-Fesr’ masdarından tef’il babında yorumlamak, açıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eş değer bir kelime “te’vil”dir (yorum). Kur’an ayetlerinin açıklanmasına dair dalıdır.
Peygamberin Kur’an’ı açıklayıcı söz ve davranışlarını inceleyen ilim dalı ‘dir. Tefsir ilmi, Kur’an’da oldukça fazla yer tutan kıssalarda verilen bazı tarihi bilgilerin doğru anlaşılmasını sağlamak için nden faydalanır. Bir ayetin asıl anlamına ulaşmak için muhtemel anlamlarından birini tercih edip yorumlamaya denir.
Hatay Türkiye’nin en güneyinde yer alan il olması ile de ön plana çıkan bir ilimizdir. Hatay, Suriye ile sınır komşuluğu yapan şehirlerimizden birisidir. Hatay’a sınır komşuluğu yapan illerimiz ise kuzeydoğu sınırında Gaziantep, kuzey sınırında Osmaniye, kuzeybatı sınırında Adana ilimizdir.13 Mar 2023
1200’le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri’nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936’da Atatürk vermiştir.
Batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğudan Gaziantep ile çevrilidir.
Hatay Türkiye’nin en güneyinde yer alan il olması ile de ön plana çıkan bir ilimizdir. Hatay, Suriye ile sınır komşuluğu yapan şehirlerimizden birisidir. Hatay’a sınır komşuluğu yapan illerimiz ise kuzeydoğu sınırında Gaziantep, kuzey sınırında Osmaniye, kuzeybatı sınırında Adana ilimizdir.13 Mar 2023
Hatay İli ülkemizin güneyinde, İskenderun körfezinin doğu kıyılarında yeralır. Batıdan Akdeniz, güney ve doğudan Suriye, kuzeybatıdan Adana, kuzeyden Osmaniye ve kuzeydoğudan Gaziantep ile çevrilidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…