Tefrit kelimesi, Arapça kökenli olup “ayrı düşme, ayrılma, sapma” gibi anlamlara gelmektedir. Bu terim, genellikle bir bütünden ayrılan veya uzaklaşan bir parça veya grup için kullanılır. İnsanlar arasında ise tefrit, bir topluluktan veya bir düşünceden ayrılıp bağımsız bir yol izlemeyi ifade eder.
Tefritin örnekleri, farklı alanlarda gözlemlenebilir. Örneğin, politika alanında bir lider, kendi partisinden ayrılıp bağımsız bir şekilde hareket edebilir. Bu durumda lider, tefrit etmiş olur. Bir işyerinde çalışan bir kişi, şirketin vizyonu ve değerlerine uymadığını düşünüp başka bir iş yerine geçebilir. Bu durumda çalışan, tefrit etmiş olur.
Tefritin olumlu ve olumsuz sonuçları vardır. Olumlu anlamda, tefrit insanların farklı düşünceler ve perspektiflerle birlikte çeşitlilik ve yenilik getirebilir. Farklı fikirler ve bakış açıları, bir topluluğun veya bir projenin gelişimi için önemlidir ve tefrit bu süreci sağlar. Öte yandan, olumsuz anlamda, tefrit, bir bütünlüğü bozabilir ve parçalanma, karmaşa ve çatışmalara yol açabilir.
Sonuç olarak, tefrit kavramı, bir bütünden ayrılan veya uzaklaşan bir parça veya grup için kullanılan bir terimdir. Tefrit, farklı alanlarda ve farklı bağlamlarda gözlemlenebilir. Olumlu ve olumsuz sonuçları vardır. Tefritin olumlu sonuçları, çeşitlilik ve yenilik getirirken, olumsuz sonuçları ise parçalanma ve çatışmalara neden olabilir. Bu nedenle, tefritin etkilerini dikkate alarak, bütünlüğü korumak ve farklı düşünceleri değerlendirmek önemlidir.
Her fazilet bir denge (itidal) ve bir normal tavırdır. Bundan sapma ya fazlalık veya eksiklik yani aşırılık sayılır; fazlalık yönünde sapmaya ifrat, eksiklik yönünde sapmaya da tefrit denir. İster fazlalık isterse eksiklik şeklinde olsun her aşırılık bir rezîlettir.
İfrat aşırı abartmak anlamına gelirken tefrit bir şeyi gereğince ciddiye almamak, önemsememek demektir. İslam inancına göre ifrat da tefrit de kişinin olayları yanlış yorumlamasına ve hata yapmasına neden olur. Bu nedenle en doğrusu mutedil olmak ve orta yolu bulmaktır.27 Tem 2021
İfrat, bir konuda normal ölçülerin ilerisine gitmek, tefrit ise gerisinde kalmaktır. Bu bakımdan ifrat aşırılığı, tefrit ise tembellik ve gevşeklik ile gerekeni ihmal etmeyi ifade eder. Mücella Dinimiz tarafından her ikisinin de yasaklanması, bu iki halin de kişiyi istikametten saptırmasındandır.
İbadet yapmakta da ifrat tefrit olur. Az ibadet etmek tefrittir. Gece gündüz hep ibadet etmek de ifrattır. Gücünün yetmediği şekilde ibadet etmeye çalışmak, mesela geceleri hiç uyumadan namaz kılmak, gündüzleri hep oruç tutmak, hanımından uzak kalmak, et, süt, tatlı gibi şeyleri hiç yememek, ifrattır, aşırı gitmektir.29 Oca 2019
“Hiçbir insanla Allah’ın yüz yüze konuşması olacak şey değildir. Allah, ancak vahiy suretiyle veya perde arkasından konuşur yahut elçi gönderir, izniyle dilediğini vahyeder. Doğrusu O, yücedir, bilgedir.” (eş-Şûra 42/51).12 Ara 2018
Musa aleyhisselamdır. Tur-i Sina’da Cenab-ı Hak onunla doğrudan konuşmuş, o da “Kelimullah” unvanını almıştır.
Sonuç olarak Mûsâ, “Rabbim! Bana görün; sana bakayım” derken imkânsız olanı değil, câiz olanı istemiştir. Böyle olunca da, “Sen beni asla göremezsin” şeklindeki ilâhî cevap, mutlak olarak imkânsız olan bir isteği red anlamı taşımayıp, sadece Allah’ın dünyada görülemeyeceğini bildirir.
Musa, kendisine inananlarla Mısır’dan çıkıp giderken orada Allahu Teâla ile konuşmuştu. Bu yüzden Kelim sıfatını almıştı. Yine Tûr-ı Sinâ’da Hz. Musa, Allah’ı görmek için niyazda bulunmuştu ve Allah dağa tecelli edince dağ paramparça olmuştu.15 Ağu 2019
İsrâiloğulları’na gönderilen ve kendisine Tevrat indirilen peygamber. Allah’tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…