Kavramın mekânla ilişkisi “tayy-i mekân, bast-ı mekân”, zamanla ilişkisi “tayy-i zaman, neşr-i zaman, bast-ı zaman” şeklinde ifade edilir. Kur’an’da iki yerde geçen tay, kıyamet günü göklerin Allah’ın kudret eliyle dürüleceğini beyan etmek için zikredilmiştir (el-Enbiyâ 21/104; ez-Zümer 39/67).
Bast-ı zaman Tayy-ı mekân; zamanın ve mekânda fiziki sınırların aşılabileceğini ifade eden, zamanın genişlemesi, mekanın değişmesi anlamında tasavvuf kökenli deyimdir.13 Oca 2020
kısa zamanda uzun mesafeler aşılması manasına gelir (bkz: teleport). ayrıca bir de tayy-ı zaman denilen başka bir hali vardır ki o da zamanda yolculuk yapabilen ehlikeramet’in işidir. anlık mesafe katediş.
kısa zamanda uzun mesafeler aşılması manasına gelir (bkz: teleport). ayrıca bir de tayy-ı zaman denilen başka bir hali vardır ki o da zamanda yolculuk yapabilen ehlikeramet’in işidir. anlık mesafe katediş.
O, dilediğini dilediği standartlarda yapmak imkânının sahibidir. Kim ruh tayyi mekânı yapabilir? Salâha ulaşan kişinin başının üzerine Allahû Tealâ bir hediye olarak kendi ruhunu gönderir o kişinin. Bu, onun nefs tayyi mekânı yapması için Allah’ın bir hediyesidir, ruh tayyi mekanı yapması için.
“Ders ve vaaz verilen yer, sohbet ve vaaz vermek için toplanılan yer” an- lamlarına gelen meclis kelimesi, zamanla dinî toplantılarda, kürsülerde ve minber- lerde anlatılan vaaz anlamı kazanmıştır.
İkinci Meclis, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerinin atıldığı meclistir. Birinci Meclis, Kurtuluş Savaşını vermiş, saltanatı kaldırmış ve bağımsızlık için Lozan’da barış görüşmelerini yürütmüştür. İkinci Meclis, bu barış anlaşmasını kabul etmiş, devletin şeklini belirlemiştir.
Farsça’da “sohbet meclisi” anlamına gelen bezm kelimesiyle Arapça’da “ben değil miyim” mânasında çekimli bir fiil olan elestüden oluşan bezm-i elest terkibi, “Ben sizin rabbiniz değil miyim” hitabının yapıldığı ve ruhların da “evet” diye cevap verdikleri meclis anlamını ifade eder.
Zikir veya ilim meclisi anlamında bir terim. Hz. Peygamber’e salâtüselâm getirilen meclis; zikir meclisi. Sûfîlerin yalnız başına veya topluca vecde gelip dönerek zikir yapmaları anlamına gelen tasavvuf ve mûsiki terimi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…