Bekâ tasavvufta insana özgü niteliklerden ve ilişkilerden sıyrılarak sürekli olarak tanrısal özde kalma. Aynı zamanda geçici olduğu düşünülen bu evrenin karşıtı olan ölümsüz varlık alanı için de bu terim kullanılır.
Bekā Allah’ın hangi ismidir?
Allah’ın varlığının sonsuzluğunu ifade eden kelâm terimi. Allah’ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi. Allah’ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Bekā ne demek TYT?
3)BEKA:Varlığın sonu olmamak, ebedi olmak anlamına gelir.Bu sıfatın zıddı olan sonu olmak Allah için söz konusu değildir.
Allah’ın bekā sıfatı nedir?
Sözlükte “sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek” anlamına gelen bekā, terim olarak Allah Teâlâ’nın varlığına herhangi bir yokluğun gelemeyeceği (fenânın selbi) mânasını taşır; zıddı fenâdır.
Bekā ne anlama gelir?
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Beka kelimesi ‘Kalıcılık’ anlamı taşımaktadır. Ölmezlik şeklinde bu sözcük daha çok bir devlet için değerlendirilir.3 Nis 2020
Feraiz ne demek din kültürü?
Farz ile eş anlamlı olan farîza, İslâm literatüründe mükelleften yapılması kesin ve bağlayıcı bir şekilde istenen dinî görevleri ifade ettiği gibi, evlenme akdi gereği kadına ödenmesi gereken mehir ve mirasçıların terikedeki payları da önceden belirlenmiş olduğu için farîza olarak anılır.
Islamda feraiz ilmi nedir?
İslam miras hukuku (feraiz), kişilerin öldükten sonra geriye bıraktıkları malların (tereke) paylaştırılmasını düzenleyen kurallar bütünüdür. Feraizin omurgası bizzat Kur’an ve sünnet ile oluşturulmuş, geri kalan detaylar ise icma ve içtihat tarafından tamamlanmıştır.30 Nis 2022
Feraiz fıkıh ilmi midir?
Naklî bilgilerin yanında belli ölçüde matematik bilgisini de gerektiren ferâiz ilminin fıkhın diğer dallarına göre kısmen farklılık taşıdığı, hatta bu ilmin zaman zaman fıkıhtan ayrı bir ilim dalı veya fürû-i fıkhın ikinci yarısı olarak algılandığı ve fıkıh-ferâiz ayırımı yapıldığı da söylenebilir.
Feraiz dersi nedir?
Arap literatüründe kabilelerin soyunu inceleyen ilim dalı için kullanılan bir terim.