– er-Ri’âye li-Hukûkillah.
– Hatmü’l-Evliyâ
– el-Lüma’
– et-Taarruf.
– Kûtü’l-Kulûb.
– en-Risâle.
– Keşfü’l-Mahcûb.
– İhyâu Ulûmi’d-Dîn.
Kutadgu Bilig, Divanü Lügati’t-Türk, Atabetü’l-Hakayık, Divan-ı Hikmet, Kuran Tercümeleri gibi eserler Türkçe’nin zirve eserleridir. Bu eserlerle Türkçe bir kültür ve bilim dili olma hüviyetine haiz olduğunu göstermiş olmaktadır.
– Kutadgu Bilig. Ana madde: Kutadgu Bilig.
– Divânu Lügati’t-Türk. Ana madde: Divânu Lügati’t-Türk.
– Atabetü’l-Hakayık. Ana madde: Atabetü’l-Hakayık.
– Divan-ı Hikmet. Ana madde: Divan-ı Hikmet.
– 4.1 İlahi. 4.1.1 İlahi örneği.
– 4.2 Nefes. 4.2.1 Nefes örneği.
– 4.3 Deme. 4.3.1 Deme örneği.
– 4.4 Nutuk. 4.4.1 Nutuk örneği.
– 4.5 Devriye. 4.5.1 Devriye örneği.
– 4.6 Şathiye. 4.6.1 Şathiyye örneği.
En büyük şairleri Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Pir Sultan Abdal, Abdal Musa, Abdû Furkan gibi önemli şairlerdir. Bu şairler tarihin ve günümüzün en önemli şairleridir.
Tanrı’nın bölünemeyen ve parçalanamayan birlik oluşu da vahdet kelimesi ile ifade edilmektedir. Vücûd’ kelimesi ise ‘vecede’ fiilinin mastar hali olup, bulunmak anlamına gelmektedir. Vücûd, varlık anlamında da kullanılmaktadır: burada bir ve tek olan varlık anlamında kullanılır (Uludağ 1996: 552).
Sufi metafiziği başlıca vahdet (birlik) düşüncesi etrafında gelişmiştir. Öyle ki varlık bir “Mutlak Varlık” ve O’nun aynada yansımalarından oluşan görüntülerden ibarettir. Bu anlayışı açıklayan iki farklı ifade biçimi kullanılır; Vahdet-i vücud (varlık birliği) ve vahdet-i şuhut (görünenlerin birliği).
Tasavvuf İslam dünya görüşünün en önemli te- zahür biçimlerinden biridir. İslam’ın kalbî, derunî ve ihsan boyutları tüm hususiyetleriyle bu alanda tezahür eder. Şüphesiz tasavvuf alanındaki en et- kili ve dikkate değer meşreplerden biri de Vahdet-i Vücûd meşrebidir.
Kuşkusuz, Kuran-ı Kerim’in tamamında yer alan ayetleri, vahdet-i vücûd nazarı ile okuyan vücûd ehli şârihleri, kutsal kitabın tüm ayetlerinde varlığın birliği düşüncesinin yansımalarını görmektedirler.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…