Tapuda zilyetlik, bir mülk üzerindeki kontrol ve sahiplik hakkını ifade eden bir kavramdır. Tapu kaydında ismi bulunan kişi ya da kurumlar, üzerindeki hakları kullanarak o mülke zilyet olabilirler. Tapuda zilyetlik, mülk sahibi olmayı değil, sadece o mülk üzerindeki kullanım ve kontrol hakkını ifade eder.
Zilyet olmak, mülk üzerinde hakimiyet kurmayı ve kendi çıkarlarını gözetmeyi gerektirir. Bu haklar arasında mülkü kullanma, işleme, kiraya verme, satma veya diğer kişilere devretme gibi birçok yetki yer alır. Zilyetlik hakkı, mülke hakimiyet sağlayan ve mülk üzerinde tasarruf etme yetkisi veren bir haktır.
Tapuda zilyetlik, tapu sicilinde kayıtlı olan kişinin, tapu dairelerine kayıt yaptırması ve bu kayıtla beraber mülk üzerindeki zilyetlik hakkını elde etmesiyle gerçekleşir. Tapuda yapılan bu kayıt, mülk sahibi olmaktan ziyade mülk üzerinde kontrol ve kullanım hakkı verir. Mülk sahibi ile zilyet arasında bir ayrım bulunur, çünkü tapu sahibi olmayan bir kişi de üzerindeki hakları kullanarak mülkü kontrol edebilir.
Zilyetlik hakkı, mülk üzerindeki kullanım yetkisini verirken, mülk sahipliği hakkını vermez. Mülk üzerindeki kullanım ve tasarruf yetkisini sağladığı için, zilyet olan kişinin mülk üzerinde hakimiyet ve sorumluluk sahibi olması beklenir. Tapuda zilyetliği olan kişiler, bu haktan kaynaklanan yetkilerini kullanırken, mülkün diğer sahiplerinin haklarına da saygı göstermek zorundadırlar.
Tapuda zilyetlik, mülk sahibinin tapu siciline kaydettirdiği kişilere, mülk üzerindeki kullanım ve kontrol hakkını veren bir konsepttir. Mülk sahibi ile zilyet arasında bir ayrım olduğunu unutmamak gerekir. Mülk sahibi tapu sahibidir, ancak zilyetlik hakkına sahip olan kişi mülk üzerinde kullanım ve kontrol yetkisine sahiptir.
Zilyet TDK tarafından, “Sahibi kendisi olsun olmasın bir malı kullanmakta olan, elinde tutan kimse, eldeci” olarak tanımlanmaktadır. Önemli bir hukuki terim olan zilyetlik, menkul yahut gayrimenkul mal üzerindeki fiili hakimiyet olarak tanımlanabilir.23 Oca 2019
Mülkiyet bir kimsenin eşya üzerindeki hakkını ifade eder. Hâlbuki zilyetlik, bu haktan bağımsız olarak sadece eşya üzerinde var olan bir hakimiyet durumunu gösterir. Bu sebeple zilyetlik mülkiyet hakkına bağlı değildir. Zilyet olan kimsenin malik olması şart değildir.
Zilliyet kelimesi TDK sözlüğünde ise ”Sahibi kendisi olsun ya da olmasın bir malı kullanmakta olan, elinde tutan kimse, eldeci.” İlgili malın taşınır ya da taşınmaz oluşu Zilliyet için önem arz etmemektedir. Zilliyet, fiilen kullanım hakkı anlamına gelmektedir.21 Eki 2022
Bir kişinin bir şey üzerinde zilyet olabilmesi için zilyetlik iradesine ve fiili hakimiyete sahip olması gerekir. Yani kazara ele geçmiş olan, bilinçsiz olarak bünyesine alınmış eşyalar üzerinde kişilerin zilyet olduğu kabul edilemeyecektir. Bilindiği gibi zilyetlik bir hak değil hukuki durumdur.30 Mar 2023
Tilavet secdesi kılınışı namaz gibi değildir. Bunun için kişi kıbleye döner ve tilavet secdesi yapmaya niyet edere “Allah-u ekber” diyerek rükuya eğilir. Sonrasında secdeye yönelip 3 defa “subhane rabbiyel ala” der ve kalkar. Tilavet secdesi tamamlandıktan sonra tilavet secdesi duası yapılması gerekir.27 Kas 2023
Tilavet secdesinin okunduğunda, tilavet secdesi yapılmazsa o ibadet eksik kalmış olur. Diğer bir ifade ile okunan Kur’an layık-ı veçhe okunmamış olur. Tilavet secdesini terk etmek; vacibi terk olduğundan günahtır.13 Şub 2019
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.27 Nis 2022
Şöyle ki: Tilavet secdesi niyeti ile, eller kaldırılmaksızın “Allahü Ekber” denilerek secdeye varılır. Üç kere “Sübhane Rabbiye’l-ala” veya bir kere: “Sübhane Rabbena in kâne vadü Rabbina lemef’ulâ” denilir. Ondan sonra “Allahü Ekber” denilerek kalkılır.9 Ağu 2016
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya “Allahu ekber” diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhâne Rabbiye’l- a’lâ” dedikten sonra yine “Allahu ekber” diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…