Tam İlmihal Seadeti Ebediyye, Osmanlı döneminde yaşamış olan Osman İbn-i Abdullah Hazretleri’ne ait olan bir eserdir. İslamiyet’in temellerini öğrenmek ve hayatlarını ona göre düzenlemek isteyen Müslümanlara rehberlik etmek amacıyla yazılan bu eser, İslam tarihinde büyük bir öneme sahiptir.
Ebediyye Seadeti, bir kısa öz olarak adlandırılabilir. İslam’ın temel inançlarını, ibadetleri, günlük hayatta nasıl davranılması gerektiğini ve ahlaki değerleri açıklayan bir kaynaktır. Bu kitap, Müslümanların İslam inancını pekiştirmek ve doğru bir şekilde uygulamak için gerekli bilgileri sunmaktadır.
Kitap, beş ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, İslam’ın temel inançları olan İman esasları ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır. İkinci bölümde, ibadetler ve namaz konuları ele alınırken, üçüncü bölümde oruç, zekat ve hac gibi diğer ibadetler anlatılmaktadır.
Dördüncü bölümde, ahlaki değerlere yer verilirken, beşinci bölümde ise Müslümanların günlük hayatlarında karşılaşabilecekleri durumlar ve İslam’a göre doğru davranışlar anlatılmaktadır. Ebediyye Seadeti, oldukça açıklayıcı ve anlaşılabilir bir dil kullanılarak yazılmıştır.
Bu eser, Müslüman toplumunun İslam inancının doğru bir şekilde anlaşılmasına ve yaşanmasına yardımcı olmaktadır. İslam’ın temel prensiplerini içeren bu kitap, her Müslümanın sahip olması gereken bir kaynaktır. Her dönemde ilgi gören ve okunan Ebediyye Seadeti, gerek öğrencilerin gerekse bilgi sahibi olmak isteyenlerin tercih ettiği bir eserdir.
Sonuç olarak, Tam İlmihal Seadeti Ebediyye, Osman İbn-i Abdullah Hazretleri tarafından kaleme alınan ve İslam’ın temel inançlarını, ibadetleri, ahlaki değerleri açıklayan önemli bir eserdir. Bu kitap, Müslümanların İslam inancını pekiştirmek ve doğru bir şekilde uygulamak için rehberlik eden bir kaynaktır.
Hüseyin Hilmi Işık. Son devir İslam âlimi, evliya ve fen adamı. Müsteâr ismi “Sıddîk Gümüş”tür.
Hüseyin Hilmi Işık (d. 8 / 21 Mart 1911 – ö. 26 Ekim 2001), Türk din adamı. İslam hakkında yazdığı kitaplarla tanınmıştır. Vefâtından sonra fikir ve görüşleri doğrultusunda “Işıkçılar Cemaati” oluşmuştur.
İhlas Grubu olarak anılan “Işıkçılar” İstanbul’da Hakikat Kitabevi Vakfı kurdu. 1970’li yıllarda Hüseyin Hilmi Işık tarafından kurulan İslami Cemaat, Enver Ören’in ölümünden sonra kimin lider olacağı tartışmalara neden olmuştu.2 Haz 2016
Hayriyye, bir babanın, oğluna verdiği öğütlerden oluşan bir mesnevi ol- ması dolayısıyla baştan sona dek bir baba-oğul ilişkisidir.
Eser aruz ölçüsüyle yazılmış bir öğüt kitabıdır. Nâbi bu eseri oğluna öğüt vermek için yazmıştır. Mesnevi nazım biçimi ile yazılan Hayriyye aruzun “feilâtün feilâtün feilün” kalıbı ile yazılmıştır ve 1665 beyitten oluşmaktadır.
Nâbî, hamisi Mustafa Paşa’nın ölümünden sonra henüz bilinmeyen sebeplerle İstanbul’dan uzaklaşıp Halep’e yerleşmiş, burada yaşadığı dönemlerde sekiz yaşındaki oğlu Ebu’l-Hayr için divan edebiyatının önde gelen pend-name örneklerinden biri olan “Hayri-name” -ya da halk arasında bilinen ismiyle “Hayriye”- adlı eserini …
Hayriyye, Divan edebiyatı şairlerinden Nâbi’nin eseridir. Eser aruz ölçüsüyle yazılmış bir öğüt kitabıdır. Nâbi bu eseri oğluna öğüt vermek için yazmıştır.
HAYRİYE (NÂBÎ, YÛSUF EFENDİ) Nâbî’nin oğlu Ebulhayr Mehmed Çelebi için mesnevi nazım şekliyle yazdığı, manzum nasîhat-nâme. Eserin asıl adı Hayrî-nâme olmasına rağmen daha çok Hayriye diye tanınmış ve kaynaklarda da bu adla anılmıştır.15 Eyl 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…