Türk sinema tarihinde önemli bir yere sahip olan Takkeci Baba filmi, 1971 yılında çekilmiştir. Film, Türk halk müziğinin önemli isimlerinden Muharrem Gürses’in hayat hikayesini anlatmaktadır. Yönetmenliğini Osman F. Seden’in üstlendiği yapımda, sanatçı Hakan Balamir başrolü üstlenmiştir.
Film, Adana’da yaşayan fakir bir ailenin çocuğu olan Muharrem’in yaşamına odaklanır. Muharrem, babasının ölümünün ardından müzikal yeteneklerini keşfeder ve babasının takkeci dükkanında müzikle uğraşmaya başlar. Ancak, yaşadığı kentteki müzik sektöründe rekabet oldukça yüksektir ve başarılı olmak için zorlu bir mücadele vermesi gerekmektedir.
Takkeci Baba, Muharrem’in müzik kariyerinin yanı sıra aşk hayatına da odaklanmaktadır. Filmde, Muharrem’in hayatına giren güzel bir kadın olan İpek karakteri de yer almaktadır. İpek, Muharrem’in hem müzikal başarısında hem de özel hayatında önemli bir rol oynar.
Film, Muharrem’in müzikal yeteneklerinin keşfedilmesi, müzik sektöründe yükselmesi ve aşk yaşantısındaki zorluklarla başa çıkmasını konu almaktadır. Takkeci Baba, müzik dolu sahneleri ve duygusal anlatımıyla izleyicileri etkilemeyi başarmıştır.
1970’li yılların Türkiye’sinde geçen film, dönemin müzik kültürünü ve sosyal hayatını da yansıtmaktadır. Filmde, dönemin popüler şarkılarına da yer verilmiştir. Ayrıca, Muharrem’in takkeci dükkanında geçirdiği çocukluk yıllarıyla yetişkinliği arasındaki geçiş, toplumsal değişimlere de göndermeler yapar.
Takkeci Baba, Türk sinema tarihinde klasikleşmiş bir yapıt olarak kabul edilir. Müzikal tonu, duygu yüklü hikayesi ve başarılı oyunculuk performansları ile unutulmaz bir film olarak anılmaktadır.
Takkeci Baba Hazretleri’nin kabri, Topkapı surları dışındaki, Takkeci Camii bitişindeki sebildedir.
(d.? / ö.?) Bu zatın adı, İsmail Efendi’dir. İyi kalpli, hoş sohbet ve bizzat yapıp sattığı takkelerin geliri ile geçimini sağlayan bir zattır. 1595 yılında Topkapı dışında bulunan Tekkeci Camii’ni yaptırmıştır.
Rüya Pesinde: Takkeci Baba (TV Movie 2011) – IMDb.
Aziz Müminler! Müminler olarak gözetmemiz gereken önemli değerlerden biri de sıla-i rahimdir. Sıla-i rahim; ailemizle, akrabalarımızla, komşularımızla güzel ilişkiler kurmaktır. Onlarla bağlarımızı koparmamaktır.11 Ağu 2023
Sual: Bir arkadaşı veya bir akrabayı ziyarette, salih olup olmaması önemli midir? Fâsık olan, günah işlememize sebep olacak akrabayı ziyaret etmek gerekmez, fakat salih olan akrabayı ziyaret etmek gerekir. Yakınlarından münasebeti kesmek büyük günahtır. Erkek ve kadın zi rahm-i mahrem akrabayı ziyaret etmek vaciptir.
Sıla-i Rahim anlamı akraba ziyareti demektir. Yakın soy bağında bulunan kişiler olarak da söylenilen akraba ziyareti soy bağında bulunan kişilerle olan iletişim anlamında kullanılmaktadır.21 Oca 2021
Akraba ziyaretlerinin birçok hadiste yer almasının nedeni ise insanlar arası akrabalık bağının güçlenmesi ve birlik beraberliğin devam etmesini sağlamak olmaktadır. Akraba ziyaretinin faydaları ise soy bağı olan kişilerle paylaşımların devam etmesi insanların huzurunun ve mutluluğunun bir arada olmasını sağlamaktadır.21 Oca 2021
Sıla-i Rahim İslam dininde akrabalık bağlarının güçlü olmasını ve insanlar arasında iletişimin birlik ve beraberliğin teşvik edilmesini sağlayan bir ameldir. Sıla-i Rahim kelime manası olarak akraba ziyareti anlamına gelmektedir.15 Ağu 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…