https://www.youtube.com/watch?v=
Takdiri Elhan, 18. yüzyılın sonlarına doğru yazılmış bir Osmanlı edebiyatı eseridir. Yazarı hakkında kesin bilgilere sahip olunmamakla birlikte, eserin Tanzimat dönemi yazarlarından Rıza Tevfik Bölükbaşı’na ait olduğu düşünülmektedir. Takdiri Elhan, dönemin popüler edebiyat tarzı olan gazel nazım birimiyle yazılmış kaside türünde bir eserdir.
Makalede Takdiri Elhan’ın özeti, eserin aşk teması etrafında şekillendiği ve dönemin romantik edebiyat akımının etkilerini taşıdığı vurgulanarak başlar. Eser, bir aşık olan Elhan’ın aşk acıları, tutkuları ve hasret dolu anılarını konu alır. Elhan, sevgilisinden ayrı düşmüş, onun hasretiyle yanıp tutuşan bir aşıktır. Aşkının ateşiyle yanarak kül olmuş, sevgilisine olan özlemi ile sızlanmaktadır.
Makalede Takdiri Elhan’ın dil ve üslup özelliklerine de değinilir. Eserde kullanılan dil aşkın yoğunluğunu ve acısını yansıtacak şekilde duygusal ve şiirsel bir niteliğe sahiptir. Yazar, kelime seçimlerinde, gazel nazım biriminin gerektirdiği uyak ve kafiye düzenlemelerinde incelik ve estetik bir titizlik sergiler. Bu sayede, okur eserdeki duygusal derinliği ve romantizmi daha da hisseder.
Makale ayrıca Takdiri Elhan’ın Tanzimat dönemi edebiyatına olan etkilerine de değinir. Eser, döneme damgasını vuran romantizm akımının izlerini taşır. Aşk temasının başrolde olduğu, duyguların yoğun bir şekilde aktarıldığı eser, romantik edebiyatın etkili örneklerinden biridir.
Sonuç olarak, makale Takdiri Elhan’ın 18. yüzyılın sonlarında yazılmış, romantik edebiyat akımının izlerini taşıyan bir Osmanlı edebiyatı eseri olduğunu vurgular. Eserin, aşk temasının etrafında şekillendiği, Elhan’ın aşk acıları ve hasret dolu anılarını anlattığı belirtilir. Dil ve üslup özellikleri ile dönemin romantik edebiyat akımına etkileri de makalede detaylı bir şekilde ele alınır.
Başta Servet-i Fünûn anlayışı olmak üzeri, dönemin birçok edebiyatçının örnek aldığı Ekrem, çeşitli konulardaki görüşleriyle de dikkat çeker. Bu görüşlerini genellikle, Talim-i Edebiyat (1879), III. Zemzeme (önsözünde), Takdir-i Elhan (1886), Pejmürde (1895) ve Takrizat (1898) adlı eserlerinde dile getirir.
Talim-i Edebiyat, Recaizade Mahmut Ekrem (1847-1914)’in Mekteb-i Mülkiye’de verdiği “Edebiyat-ı Osmâniyye” dersinin notlarından oluşturduğu ve ilkin 1879 yılında litografya usulüyle, 1882’de de matbu bir şekilde yayımladığı kuramsal eseridir.
Yenileşme devri Türk edebiyatında kuramsal görüşleriyle yeniliğin zeminini hazırlayan şahsiyetlerin başında gelen Recaîzâde Mahmut Ekrem, Ta’lîm-i Edebiyat adlı eseriyle edebiyat nazariyatı ve belâgat alanında yeni bir anlayışın ortaya çıkmasını sağlar.
Recâizâde Mahmud Ekrem’in (ö. 1914) yeni bir metotla hazırladığı edebiyat bilgi ve teorisi kitabı. Recâizâde’nin Mekteb-i Mülkiyye’de verdiği ders notlarından oluşan Ta’lîm-i Edebiyyât 1860’lı yıllardan itibaren başlayan Batı tesirindeki yeni Türk edebiyatı örnekleri göz önünde bulundurularak kaleme alınmıştır.
Manda ve himaye kavramları I. Dünya Savaşından sonra ortaya çıkmıştır. Avrupa tarafından ”hasta adam” olarak nitelendirilen Osmanlı Devleti için ortaya atılan bu kavram, egemenliğin geçici süreliğine başka bir devlete verilmesi demektir.22 Şub 2021
Sözlükte “korumak, zarar verecek şeylere engel olmak” anlamına gelen himaye kelimesi terim olarak kişi, aile, aşiret ve kabilelerin herhangi bir saldırıya karşı birbirlerini korumasını ifade eder.
esirgeme, gözetme, koruma, elinden tutma, kayırma, yardım etme. bu aralar medyada sıkça karşımıza çıkan kelimedir. önümüzdeki günlerde daha sık görebiliriz, duyabiliriz. kelime anlamı “koruması altında, gözetimi altında ya da izniyle” dir.
Allah, bizzat himayesinde olan bir konuda seni sorguya çekmesin.” (Müslim, Mesâcid 261-262). Allah’ın himayesi altında bulunmak, dünyada ve ahirette O’nun koruma ve teminatı altında olmak demektir.23 Nis 2022
Himaye veya protektora (Fransızca: protectorat, İngilizce: protectorate), uluslararası ilişkilerde devletlerin birbirini tek taraflı olarak koruma alması uygulamasına verilen addır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…