Tahrir defterinde ne yazar?

Tahrir kaydetme, kayıt ya da tescil, deftere geçirme; kadastrodur. Padişah II. Mehmed döneminden itibaren toprak sahiplerinin, vergi yükümlülüklerinin sayısı tahrir defterine kaydedilirdi.

Osmanlı döneminde tahrir defterlerinde hangi bilgiler yer alır?

Şehir, kasaba, köy, mezra, yaylak-kışlak yerleri, buralarda yaşayanların isimleri, bunların hukukî ve iktisadî statüleri, alınan vergilerin cins ve miktarları, toprağın tasarruf şekilleri, vakıf ve mülkler, konargöçer topluluklar bu mufassal defterlere kaydedilirdi.

Tahrirler sonucunda hangi defterler hazırlanır?

Tahrir sonucu elde edilen bilgiler daha sonra “mufassal” ve “icmal” defterleri adı altında iki ayrı defterde toplanırdı.

Tahrir defterlerindeki düzeltme ve değişiklikleri kim yapar?

Merkezi idarece görevlendirilmiş olan il yazıcısı veya muharrir denilen tahrir emini ve kâtipten oluşan heyet, timar sahipleri veya bunların adamları ve kadılarla beraber gereken araştırmayı ve tespitleri, daha önceki tahrir verilerini de göz önüne alarak gerçekleştirirdi.

Tahrir defterlerine ne yazılır?

Bu defterler, dışarıdan müdaheleyi engellemek adına, o dönemde de az sayıda kişinin bildiği “siyakat” hattı ile yazılmıştır. Tahrir defterleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyal, demografik ve ekonomik tarihine ait, benzeri başka hiçbir yerde bulunmayan ayrıntılı bilgiler sunan kaynaklardır.

Tahrir defterlerine ne yazılır?

Leave a Comment