Tahiyyetü’l-Mescid namazı, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) öğrettiği bir nafile namazdır. Ancak bazı durumlarda bu namazın kılınması uygun görülmemektedir.
Tahiyyetü’l-Mescid namazının kılınmaması gereken durumlar arasında, cünüp olan bir kişinin bulunması gelir. Namaz, abdest almadan veya gusül yapmadan kılınmaz. Dolayısıyla cünüp bir kişi, Tahiyyetü’l-Mescid namazını kılmamalı ve öncelikle abdest veya gusül alması gerekmektedir.
Ayrıca, bir kişi tuvalet ihtiyacını gidermek için mescide gitmişse, bu namazı kılmamalıdır. Tuvalet ihtiyacı, abdestin ve namazın bozulmasına sebep olan durumlardandır. Bu sebeple tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra temizlenip abdest alındıktan sonra namaz kılınması gerekmektedir.
Mescitte bulunan herhangi bir kişi, içinde namaz kılınan bir mescide girince hemen Tahiyyetü’l-Mescid namazını kılmalıdır. Ancak bu kişi, namaz kılma niyetiyle gelmemişse, bu namazı kılmak zorunlu değildir. Yani, mescide bir iş nedeniyle veya başka bir sebep ile öncesinde giren bir kişi, Tahiyyetü’l-Mescid namazını kılmak zorunda değildir. Ancak bu namazı kılmak isteyen bir kişi de elbette ki kılabilecektir.
Sonuç olarak, Tahiyyetü’l-Mescid namazı bir nafile namaz olduğu için, cünüp olan bir kişi tarafından, tuvalet ihtiyacı olan bir kişi tarafından veya namaz kılmak amacıyla olmayan bir kişi tarafından kılınmak zorunda değildir. Ancak mescide namaz için girip kılmak isteyen herkes bu namazı kılabilir.
Akşam namazından önce Tahiyyetü l mescid kılınır mı?
Hanbel ve Mâlikîler’den Sahnûn’a göre ezan okunduğu sırada mescide giren kimsenin de bu namazı kılması mekruhtur; Şâfiîler’e göre ise kılabilir. Hanefî, Mâlikî ve Hanbelîler tahiyyetü’l-mescidin nâfile namaz kılmanın mekruh sayıldığı vakitlerde kılınamayacağı kanaatindedir.
Tahiyyetü l mescid namazında ne okunur?
Euzü besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur. Ardından Kuran’ı Kerim de bulunan bir sure okunur. Allahu ekber denilerek rükuya gidilir. Rükuda üç defa ‘sübhane rabbiyel azim’ denildikten sonra ‘semiallahü limen hamideh’ diyerek kalkılır.29 Ağu 2023
Akşam namazından önce mescid namazı kılınır mı?
Tahiyyetü’l Mescid Namazı camiiye girildiğinde kılınan sünnet namazdır. Mescide girilen süre kerahet vakti ise ya da kişinin önemli meşguliyeti bulunuyorsa Tahiyyetü’l Mescid namazı kılmaması uygundur.7 Haz 2022
Ezan okunurken Tahiyyetü l mescid namazı nasıl kılınır?
Şayet camiye girdiğinizde Cuma namazı için hatibin önünde ezan okunuyorsa bu durumda tahiyetul mescid namazı kılınır ve ezanın bitmesini beklemezsin, çünkü hutbeyi dinlemek ezanı tekrarlamaktan daha faziletlidir. Ayrıca hutbeyi dinlemek vacip olup ezanı tekrarlamak vacip değildir.
Cefakar ne demek Osmanlıca?
sıfat Eziyet eden. halk ağzında Eziyet çeken, cefakeş17 May 2022
CEVR ne anlama gelir?
zulüm.
Cabeca ne demek Osmanlıca?
CÂBECÂ (ﺟﺎﺑﺠﺎ) zf. (Fars. cā “yer” ve be- ekiyle cā-be-cā) Yer yer: Çün vücûdun nûrdur ey sûret-i bedr-i kamer / Düşmese sâyen aceb midir zemîne câbecâ (Mihrî).
Cefapişe ne anlama gelir?
üzmeyi, eziyet etmeyi huy veya alışkanlık edinmiş kişi. kabaca “zalim, gaddar” olarak bilinir. farsçada “pişe”sözcüğü sonuna geldiği kelimelere “huy edinmiş” anlamı katar.
Sefih ne demek Osmanlıca?
Ergenlik çağına ulaşmış ve temyiz gücüne sahip olmakla birlikte harcamalarındaki ölçüsüzlük sebebiyle kısıtlı sayılan kimse.