Tahiyyat suresi, Kuran-ı Kerim’in 47. suresidir ve 4 ayetten oluşmaktadır. Surenin ana teması, bir Müslümanın salat namazı sırasında Allah’a samimi bir şekilde dua etmesi ve O’na hamd etmesidir. Bu sure, namazın bir bölümünde okunan ve bir Müslümanın Allah’a olan bağlılığını ve sevgisini ifade eden önemli bir dua olarak kabul edilmektedir.
Surenin ilk ayeti “Tahiyyat Allah’ındır, selam da onun olsun, Allah’ım Sen kendine selam sunarsın” şeklindedir. Bu ayet, bir Müslümanın namazda Rabbine selam sunarken bilinçli bir şekilde Allah’ın ululuğunu ve kudretini kabul etmesini ifade etmektedir. Aynı zamanda bu dua, namazda Allah’ı övmek ve tesbih etmek için bir fırsat olarak da görülmektedir.
Tahiyyat suresinin diğer ayetleri ise, Allah’ın peygamberlere ve salih kullarına salavat göndermeyi ve bu kutsal kişilerin makamlarını takdir etmeyi öğütlemektedir. Ayrıca surede, bir Müslümanın dua sırasında Allah’a isteklerini açıkça ifade etmesi ve O’ndan yardım dilemesi önemle vurgulanmaktadır. Her namazda okunan bu dua, bir Müslümanın ibadetinde Allah’a olan teslimiyetini ve bağlılığını göstermek için bir fırsattır.
Tahiyyat suresi, namazda okunan önemli bir dua olmasının yanı sıra Müslümanların günlük hayatta da Allah’a olan yakınlıklarını ifade etme ve O’na hamd etme amacıyla sık sık kullanılmaktadır. Bu sure, bir Müslümanın Rabbine olan sevgi ve itaatini ifade etmek için güzel bir şekilde düzenlenmiş kısa ve anlamlı bir dua olarak kabul edilmektedir.
Ettehiyyatü duası, “Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât” şeklinde başlar.
Namazda 1. ve 3. oturuşlarda okunur. Bu yüzden namaz kılan kişiler ezberlemesi ve okunuşunu öğrenmesi gereken bir duadır. Ettehiyyatü Duası Kur’an-ı Kerim’de geçmediği için sure değil duadır.18 במאי 2023
Ettehiyyatü Duası Arapçası ve Anlamı Tahiyyat duasının anlamı şöyledir: “Bütün tâzimler, övgüler, mülkler, kavlî, bedenî ve malî ibadetler Allah’a mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarına olsun.3 באוק׳ 2023
ETTEHİYYATÜ DUASI OKUNUŞU Ettehiyyâtu lillâhi ve’s-salevâtu ve’t-tayyibâtu esselâmu ‘aleyke eyyuhe’n-nebiyyu ve rahmetullâhi ve berakâtuhû esselâmu ‘aleynâ ve ‘alâ ‘ıbâdillâhi’s-salihîn. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden ‘abduhû ve rasûluh.16 בנוב׳ 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…