Şurti: Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanmasında örgüt mensubu polisler için kullanılan bir kod.12 Oca 2020
Selçuklu Devleti’nde Surta, Osmanlı İmparatorluğu’nda Subaşı, devamında Zaptiyeler bir bakıma devirlerinin Jandarmalarıdır. Jandarma Teşkilatı vatan ve millet sevdasıyla yanıp tutuşan kahramanlar yuvasıdır.14 Haz 2018
Şurta teşkilâtı Muâviye b. Ebû Süfyân döneminde önemli gelişme gösterdi. Muâviye sadece halifenin güvenliğini sağlamak üzere özel bir muhafız birliği de (hares) kurdu; onun başlattığı bu uygulama valiler ve kendisinden sonraki halifeler tarafından devam ettirildi.
Sözlükte “yırtmak, yarmak; şart koşmak, alâmet koymak; görevlendirmek” anlamlarındaki şart kökünden türeyen şurta kelimesi terim olarak şehirlerde emniyet ve asayişin sağlanması, düzenin korunması, suçluların takibi ve yakalanması görevlerini yürüten emniyet güçlerini ifade eder.
Emeviler döneminde toplumun ve devletin işleyişini sağlayan sosyal yapılar, resmi ve ilkeli biçimde kurumlaşmıştır. Bu yapylardan şurta(polis) ve berid(istihbarat), Peygamber tarafyndan ortaya konmuş, Emeviler dönemine kadar gelişerek devletin sosyal bir kurumu haline gelmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…