Sünnet, İslam dininin önemli bir ritüeli olarak yapılan bir operasyondur ve erkek çocukların penisin sünnet derisinin bir kısmının cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Sünnet, Müslüman toplumlarda yaygın olarak uygulanan geleneksel bir uygulama olup, çoğunlukla sağlık ve hijyen nedenleriyle yapılmaktadır.
İslam dini, sünneti birçok açıdan değerli ve önemli bir uygulama olarak kabul etmektedir. Kur’an’da sünnet hakkında ayrıntılı bir açıklama olmamasına rağmen, hadislerde sünnetin Peygamber Muhammed’in sünneti olduğu belirtilmektedir. Peygamberin sünnetini izlemek ve benimsemek, Müslümanlar için bir görev ve ibadet olarak kabul edilir.
Sünnetin dindeki yeri, bir yandan ahlaki ve dini bir görev olarak görülürken, diğer yandan da sağlık ve hijyen nedenleriyle desteklenmektedir. Dinen önemli bir ritüel olarak kabul edilen sünnet, erkek çocuğun İslam toplumuna aitliğinin bir işaretidir. Ayrıca sünnet, erkeklerin cinsel organlarının temizliğini arttırarak enfeksiyon riskini azaltır ve sağlıklı bir yaşamın önemli bir parçasıdır.
Sünnet, Müslüman toplumunun kültürel ve dini bir geleneği olduğu için genellikle aileler tarafından erkek çocukları doğduğunda gerçekleştirilir. Bu tören sırasında aile ve din adamları, dualar okuyarak çocuğun hayatına İslami değerlerin hâkim olmasını diler.
Sonuç olarak, sünnet İslam dininde önemli bir yere sahip olan bir ritüeldir. Dinî, ahlâkî ve sağlıkla ilgili sebeplerle gerçekleştirilen sünnet, Müslüman toplumunun kültürel ve dini bir gelenek olarak devam etmektedir. Aileler tarafından yapılan sünnet, çocuğun İslam toplumuna aidiyetini göstermekte ve sağlıklı bir yaşamın bir parçası olarak kabul edilmektedir.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Her ne kadar idrar yolları enfeksiyon oranı erkeklerde az olsa da sünnetsiz erkeklerde sünnetli erkeklere göre daha sıktır. Buna ek olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar sünnetsiz erkeklerde daha yaygın olarak görülür. Sünnetsiz peniste penis ucunda fimozis adı verilen darlık sorunu görülebilir.5 Tem 2021
Müslümanların kutsal kitabında sünnetle ilgili herhangi bir ifade yer almaz, ayrıca İslamiyet’in ilk yıllarında sünnet tartışma konusu da olmamıştır.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Ya Vedud zikrinin faziletleri arasında etrafında sevilen biri olması yer alıyor. Ayrıca pazartesi günü, sabah namazının ardından 400 defa “Ya Vedud, Ya Gafur Celle Celaluhü” şeklinde okuma yapıldığında kişinin tövbesinin kabul olduğu biliniyor.1 Eyl 2023
El-Vedud zikrini Ya Vedud Celle Celaluhü diyerek bir yemeğe okursa o yemekten yiyen hanımı ile birlikte aralarındaki sevgi artar ve güçlenir. El-Vedud zikri pazartesi günü erken saatte sabah namazından sonra 400 defa ” Ya Vedud, Ya Gafur Celle Celaluhü ” şeklinde okunduğunda tövbesi kabul olunur inşallah.25 Ağu 2023
Ya Vedud İsmini Zikretmenin Faziletleri İnsanların sevgisini kazanmak ve duasını almak için zikredilir. Sevgi, saygı ve hürmet görmek için zikredilir. Kalplerdeki sıkıntıları huzura kavuşturur. Dilek ve isteklerin gerçekleşmesi için okunur.24 Eki 2021
Ya Vedud esmasını okuyan kişilerin çevresi tarafından saygı gören bir kişi olduğu söylenebilir. Çevresinde bulunan kişilere söz geçirebileceğini söylemek de mümkündür. Ya Vedud esmasını devalı bir şekilde zikreden kişinin içi huzurla dolar ve kalbi nurlanır.29 Ağu 2023
El Vedud, Esmaül Hüsna’da yer alan Allah’ın (C.C) 99 isminden bir tanesidir. Ya Vedud veya El- Vedud ismi sevilen ve seven anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’de bazı ayetlerde bu isim yer almaktadır. Bazı âlimlerin söylediğine göre Ya Vedud ismi insanların sevgisini, muhabbetini ve duasını kazanmak için okunur.24 Eki 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…