“Şükür” kavramı Kur’an’da önemli bir yer tutar ve çeşitli ayetlerde vardır. Bu kavram, insanların Allah’a karşı minnettarlıklarını ifade etmelerini ve O’na şükretmelerini teşvik eder. Bu makale, Kur’an’da şükürle ilgili ayetleri öne çıkararak, şükürle ilgili konulara ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Kur’an’ın pek çok sure ve ayetinde şükür kavramı üzerinde durulur. İlk olarak, Allah’ın yarattığı nimetleri düşünmek ve şükretmek, insana öğütlenir. Bakara Suresi’nde, “Yeryüzünde yürüyüşünde mütevazı ol, boyun eğerek ve alçakgönüllülükle. Şüphesiz Allah, büyüklük taslayanı sevmez. Yürüyüşünde haddi aşma, sesin de örtülmesin… Mekke-i Mükerreme’nin ağaç köklerinden de hurma inmiştir, orada halkını rızıklandırmak için…”1 ifadeleriyle insanlar yeryüzünde alçakgönüllü ve şükür dolu bir şekilde yaşamaya teşvik edilir.
Şükür, aynı zamanda zenginlik ve nimetlerden Allah’a minnet duygusuyla istifade etmeyi anlamaktır. İbrahim Suresi’nde, “Allah, nimetlerini açık (bir şekilde) ifade etsinler diye sizi birbirinize eş kıldı; o halde başkalarını Kendisi hakkında yargılayıp durmayın. Şüphesiz Allah, hakkıyla hükmedendir.”2 denilerek insanlar, kendilerine verilen nimetler üzerinde düşünmeli ve şükretmelidir.
Şükür, ayrıca Allah’a ibadet edip O’na saygı göstermekle de ilişkilidir. Araf Suresi’nde, “Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yarattık. (Bu) nefisten de eşini yarattık ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar türettik. Şüphesiz Allah’a karşı gelmekten sakının. Aranızda (aile ilişkilerinde ve diğer meselelerde) Allah’a dilekte bulunduklarınız (haklarında hüküm vermek üzere) kullandıklarınız, yeminleriniz olduğu gibi, Allah’a verdiğiniz sözleri de tutun. Şüphesiz Allah, (verdiği) sözleri üzerinde hesap sormaktadır.”3 ifadeleriyle insanoğluna hatırlatılır ki, İnsanların düşünceli ve şükür dolu bir şekilde yaşamaları, ibadetlerini gerçekleştirmeleri ve verdiği sözleri tutmaları gerekmektedir.
Sonuç olarak, Kur’an’da şükür, minnettarlık, gereken nimetler üzerinde düşünme ve Allah’a ibadet etme kavramlarına vurgu yapılır. İnsanlar Allah’ın verdiği nimetlerin farkına vararak şükretmelidir. Şükür, bir insanın Allah’a karşı olan minnettarlığını ifade etmesinin yanı sıra, manevi bir bağ oluşturarak insanı Allah’a yakınlaştırır. Kur’an’da yer alan ayetler, şükretmenin bir Müslümanın önemli bir davranışı olduğunu vurgular.
Lokman Suresi, 12. ayet: Andolsun, Lukman’a “Allah’a şükret” diye hikmet verdik. Kim şükrederse, artık o, kendi lehine şükreder. Kim inkar ederse, artık şüphesiz, (Allah,) Gani (hiç kimseye ve hiçbir şeye muhtaç olmayan)dır, Hamiddir (hamd yalnızca O’na aittir).
Şükür insana ulaşan nimetlere yapılır, hamd ise insana ulaşan ve ulaşmayan bütün nimetlere yapılır. Mesela, insan kendi rızkına bakarak Allah’a şükreder; bir milyonu aşkın hayvan türlerinin bütün fertlerini rızıklandırmanın Allah’a mahsus bir kemal olduğunu düşünmekle de hamd eder.17 Şub 2020
Namaz, şükür ve kanaat Namazı doğru kılan, Allahü teâlânın sayılamayacak kadar çok olan bütün nimetlerine şükretmiş sayılır. Nitekim, (Namaz, şükrün bütün aksamını câmidir) buyurulmuştur. Demek ki doğru namaz kılan şükretmiş olur. Namaz kılmayan ise, nankörlük etmiş olur.
Hadislerde şükür kavramı hem “verdiği nimetten dolayı kulun Allah’a minnettar olması” hem “Allah’ın kullarının şükrüne karşılık vermesi, iyiliklerini ödüllendirmesi” hem de “insanların birbirine teşekkür etmesi” mânasında geçmektedir.
FİLİSTİN NEREDE, HANGİ KITADA, KOMŞU ÜLKELERİ KİM? Filistin, Orta Doğu’da, Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Kuzeyde Lübnan, doğuda Ürdün, güneyde Mısır ve batıda İsrail ile sınırlıdır. Filistin toprakları şu anda Batı Şeria ve Gazze Şeridi olarak bilinen iki ana bölgeden oluşmaktadır.22 Kas 2023
Melikşah’ın kardeşi Tutuş 1079’da Suriye-Filistin Selçuklu Devleti’ni kurmuştur (Karaman,1996). Filistin, 1516 tarihinde Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Osmanlı hakimiyetine girdi ve 1917 Aralık ayına kadar Osmanlı idaresi altında kaldı (Karaman, 1996).
FİLİSTİN NEREDE, HANGİ KITADA, KOMŞU ÜLKELERİ KİM? Filistin, Orta Doğu’da, Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Kuzeyde Lübnan, doğuda Ürdün, güneyde Mısır ve batıda İsrail ile sınırlıdır. Filistin toprakları şu anda Batı Şeria ve Gazze Şeridi olarak bilinen iki ana bölgeden oluşmaktadır.22 Kas 2023
Filistin, Orta Doğu’da, Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Kuzeyde Lübnan, doğuda Ürdün, güneyde Mısır ve batıda İsrail ile sınırlıdır. Filistin toprakları şu anda Batı Şeria ve Gazze Şeridi olarak bilinen iki ana bölgeden oluşmaktadır.22 Kas 2023
Filistin, Orta Doğu’da, Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Kuzeyde Lübnan, doğuda Ürdün, güneyde Mısır ve batıda İsrail ile sınırlıdır. Filistin toprakları şu anda Batı Şeria ve Gazze Şeridi olarak bilinen iki ana bölgeden oluşmaktadır.22 Kas 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…