Sahabe, İslam peygamberi Muhammed’in yaşadığı dönemde ona inanan ve onunla birlikte olan kişilere verilen addır. İslam tarihinde birçok sahabi bulunmasına rağmen, Süfyan bin Uyeyne’nin bu unvana sahip olup olmadığı tartışmalı bir konudur.
Süfyan bin Uyeyne, Yemen’de 8. yüzyılda yaşayan bir hadis ve fıkıh bilginiydi. İslam düşünce tarihinde önemli bir yere sahiptir ve birçok yönden etkili olmuştur. Ancak, Süfyan bin Uyeyne’nin Muhammed ile tanışıp tanışmadığı ve ona inanıp inanmadığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle, onun sahabe olarak kabul edilip edilmeyeceği hala tartışmalıdır.
Bazı kaynaklara göre, Süfyan bin Uyeyne’nin çocukluk döneminde Muhammed’i gördüğü ve onunla birkaç kez buluştuğu söylenir. Ancak, bu bilgilerin doğruluğu hakkında kesin bir kanıt bulunmamaktadır. Bunun yanında, Süfyan bin Uyeyne’nin hadislerde yer alması ve İslam hukukuna dair önemli görüşler ortaya koyması, onun İslami bilgisi ve etkisi konusunda önemli bir göstergedir.
Öte yandan, bazı İslam alimleri, Süfyan bin Uyeyne’nin sahabe olmadığını ve ona yapılan atıfların yanlış olduğunu savunmaktadır. Onlara göre, Süfyan bin Uyeyne’nin Muhammed ile hiçbir bağı yoktur ve bu nedenle sahabe olarak kabul edilemez.
Sonuç olarak, Süfyan bin Uyeyne’nin sahabe olup olmadığı konusu kesin bir şekilde belirlenememektedir. Bu konuda farklı görüşlere sahip olan İslam alimleri bulunmaktadır. Süfyan bin Uyeyne’nin İslam düşünce tarihindeki önemi ve etkisi tartışılmaz olsa da, onun sahabe olarak kabul edilip edilmemesi konusu daha fazla araştırma ve tartışma gerektirmektedir.
Adından çok yüzünün güzelliğinden dolayı aldığı Zibrikān (dolunay) lakabıyla tanınmıştır. Asıl adının Kamer b. Bedr olduğu, sakalı seyrek çıktığı yahut safranla boyanmış (müzebreka) sarık sardığı için kendisine Zibrikān lakabının verildiği de zikredilmektedir.
Asıl adı Huzeyfe olup geçirdiği bir yüz felci yüzünden gözleri küçüldüğü için “Uyeyne” (küçük gözlü) lakabıyla tanınmıştır. Dedesinin babası Bedr’e nisbetle Uyeyne b. Bedr diye de anılır.
Tebeu’t-tâbiîn neslinden hadis âlimi ve hâfız. Tâbiîni müslüman olarak gören ve müslüman olarak ölen üçüncü nesli ifade eden terim. Tâbiîn devri Mekke fukahasından, müctehid, muhaddis.
Tebeu’t-tâbiîn neslinden hadis âlimi ve hâfız. Tâbiîni müslüman olarak gören ve müslüman olarak ölen üçüncü nesli ifade eden terim. Tâbiîn devri Mekke fukahasından, müctehid, muhaddis.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…