Sûfî kavramı hangisi için kullanılmıştır?

Sûfî kavramı, İslam tasavvuf geleneği içinde yer alan bir terimdir. Bu terim, İslam öğretisinin ruhani boyutunu ve içe dönük bir yaşam tarzını ifade etmek için kullanılmaktadır. Sûfîler, dünya hayatının geçici olduğuna inanır ve hayatlarını Allah’a gönülden bağlılıkla geçirmeye çalışırlar.

Sûfîler, ruhani arayışlarına ulaşmak ve Allah’a yakın olmak için, dünyevi hazlardan ve maddi bağımlılıklardan uzak durmaya çalışırlar. Bu nedenle, basit bir yaşam tarzı benimserler ve dünyevi zevklerden kaçınırlar. Kendi arınma ve ruhsal gelişime odaklanan Sûfîler, iç dünyalarında bir yolculuk yaparlar ve nihai hedeflerine ulaşmaya çalışırlar.

Sûfîler için tasavvuf yolculuğu, kişinin kendi nefsinin kontrolünü eline alması ve egodan arınmasıyla başlar. Bu yolculuk, düşünceleri ve duyguları kontrol etmeyi, sürekli Allah’ı hatırlamayı ve kendini Allah’a teslim etmeyi amaçlar. Bu şekilde, Sûfîler Allah’ın iradesiyle uyumlu bir yaşam sürerek, içsel bir huzur ve mutluluk elde etmeyi hedefler.

Sûfîler, meditasyon, zikir, dua gibi ritüellerle kendilerini Allah’a adarlar. Bu ritüellerde, zihin ve beden arasındaki dengeyi sağlamak, Allah’ın varlığını hissetmek ve kendini Allah’a bağlamak amaçlanır. Bu süreçte, Sûfîler ahlaki değerlere, sevgiye, hoşgörüye, sabra ve sadakate büyük önem verirler.

Sûfîlik, İslam tasavvufunun bir yoludur ve başka inanç sistemleriyle bağlantılı değildir. Sûfîler, Allah’a olan sevgi ve bağlılıklarını dile getirmek için şiir, müzik, dans gibi sanatsal ifadeleri de kullanır. Bu ifadeler, nefsi kontrol etmeye, derin bir ruhsal deneyim yaşamaya ve Allah’a olan sevgiyi zirveye çıkarmaya yardımcı olur.

Sonuç olarak, Sûfî kavramı, İslam tasavvufuyla ilişkilendirilen bir terimdir. Sûfîler, maddi dünyanın geçiciliğine odaklanmazlar ve ruhani bir yaşam sürmeyi hedeflerler. Tasavvuf yolunda kendini arınma ve ruhsal gelişimle birleştiren Sûfîler, Allah’a olan sevgi ve bağlılıklarını ifade etmek için çeşitli ritüeller ve sanat biçimlerini kullanır.

Ilk sûfîler kimdir?

“Sûfî” lâkâbıyla ilk anılan zât; bir rivâyete göre Câbir b. Hayyân (ölm.150/767), bir başka rivâyete göre ise Ebû Hâşim’dir. Her ikisi de Kûfe’li olduklarından, “sûfî” kavramının önce Kûfe ve Basra’da ortaya çıktığı söylenebilir.

Sufilik ne zaman kuruldu?

Bunların arkasından hicrî II. asrın ortalarından sonra ise “sûfî” kavramı yaygınlaşmıştır. “Sûfî” lâkâbıyla ilk anılan zât; bir rivâyete göre Câbir b. Hayyân (ölm.150/767), bir başka rivâyete göre ise Ebû Hâşim’dir. Her ikisi de Kûfe’li olduklarından, “sûfî” kavramının önce Kûfe ve Basra’da ortaya çıktığı söylenebilir.

Sufilik ne zaman kuruldu?

Sufilik ne zaman çıktı?

XIV. ve XV. yüzyılın ilk yarısındaki kültürel zeminde, genel olarak Türk sufiliği dediğimiz “Gazilik”, “Alplik”, “Dervişlik” olgularının “Ahilik ve Fütüvvet” gelenekleriyle birleştiği sosyal ve siyasal organizasyonların hâkim olduğu görülür.

Sûfî kavramının anlamı nedir?

Sûfî kelimesinin kökünün Muhammed döneminde “keçi vb. hayvanların kılından, yününden (sûf) yapılmış, çobanların giydiği üst kalın elbise, kepenekten geldiği” görüşünün açıklamasında; peygamberin döneminde hiçbir sohbeti kaçırmayan ve İslâm peygamberinin tüm dini açıklamalarına daime katılan çok fakir bir bedevi grubu …

Hanefi mezhebine göre yatsı namazı kaç rekat?

Yatsı namazı kılınışı; sırasıyla 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekat olarak kılınır. Yatsı namazdan sonra 3 rekat da Selati vitir namazı kılınır.7 Nis 2020

Hanefi mezhebine göre yatsı namazı kaç rekat?

Peygamber Efendimiz yatsı namazını ne zaman kılardı?

Peygamber (s.a.s.)’in genelde yatsı namazını, şafak battıktan sonra gecenin üçte biri geçinceye kadarki vakit arasında kıldığı ve genelde bu vakitten sonraya tehir etmediği, bazen ise gece yarısına kadar tehir ettiği, istisna olarak da gecenin çoğunun geçtiği vakte kadar tehir ettiği söylenebilir.

Gece saat 12 den sonra yatsı namazı kılınır mı?

Yatsı namazının vakti, akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlar, “imsak” vaktine (tan yerinin ağarmaya başlamasına) kadar devam eder (Tahâvî, Şerhu me’âni’l-âsâr, I, 159; Kâsânî, Bedâî’, I, 124; Merğînânî, el-Hidâye, I, 258; Zeylaî, Tebyîn, I, 81).21 Haz 2021

Yatsı namazı kaç rekattır nelerdir?

Yatsı namazı, yatsı vaktinde kılınan bir namazdır. Yatsı namazı, Vitir namazı hariç toplam 10 rek’âttır. 4 rek’ât ilk sünnet, 4 rek’ât farz, 2 rek’ât son sünnet.

Yatsı namazı 13 rekat mıdır?

Yatsı namazı, yatsı vaktinde kılınan bir namazdır. Yatsı namazı, Vitir namazı hariç toplam 10 rek’âttır. 4 rek’ât ilk sünnet, 4 rek’ât farz, 2 rek’ât son sünnet. Namazdan sonra vacip olan vitir namazı kılınır.

Leave a Comment