Kur’an’ı tamamen ezberleyene, onu muhafaza edene HAFIZ denir. Kur’an-ı Kerim’i ilk öğrenip ezberleyen ve okuyan Hz. Muhammed’dir (SAV). İslam’ın doğuşundan günümüze kadar hafızlık çok önemli ve değerli eğitim olmuştur.
Mescid-i Nebevî’nin bitişiğinde yoksul sahâbîlerin barınması için yapılan ve giderek bir eğitim kurumu haline gelen yer. Sözlükte “gölgelik” anlamına gelen suffe, Mescid-i Nebevî’nin giriş kısmında Medine’de evleri ve kalabilecek yakınları olmayan sahâbîlerin barınması için yapılan mekânın adı olmuştur.
Hz. Muhammet döneminde Mescid-i Nebevinin hemen yanına üstü hurma dallarından yapılan gölgelikle örtülü bir alan oluşturulmuştur. Çardak benzeri bu alanda bir evi ve ailesi olmayan Müslümanlar kalırdı.16 Nis 2021
Ashab-ı suffe: Hz. Peygamber (s.a.s.)’in mescidine bitişik sofada barınan ve İslâmî tedrisatla meşgul olan sahabilere denir.15 Nis 2022
Çardak benzeri bir yapısı olan Ashab-ı Suffe Müslümanların evsiz ve ailesiz kalmaları durumunda onlara hizmet verirdi. Bundan dolayı Hz. Muhammed döneminde yaşayan ve ihtiyaçları karşılanan sahabelerin kaldığı yer Ashab-ı Suffe olarak bilinmektedir.28 May 2022
Türk tarihinde önemli bir semboldür. Allah, lale ve hilal’in ebced hesabında değeri 66’dır. Hilal bu yönüyle tasavvufta ve edebiyatımızda lale gibi vahdeti, Allah’ın birliğini hatırlatır.
Eğer hilâl görülürse yeni ay girmiş olur ve ertesi gün oruca başlanır veya bayram yapılır; hilâl görülmezse içinde bulunulan ay otuz güne tamamlanır.
Hilal, Arapça kökenli bir kız bebek ismidir. Hilal isminin TDK sözlük anlamı ayın ilk günlerdeki hali ya da yeni ay anlamlarındadır.23 Tem 2022
Her kamerî ayın başında kavuşum durumunun ardından incecik bir kavis şeklinde ilk defa görülen yeni aya bir-üç gecelik iken hilâl denildiği gibi her ayın sonunda kavuşum durumundan önceki son iki gecedeki aya da bu ad verilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…