Sorguç, bazı kuşların tepelerinde bulunan uzunca tüy veya tüy demeti. Dinozor gibi bazı diğer canlılarda bulunan benzer yapılara da -tüy olmasa dahi- zaman zaman sorguç adı verilir. Sorguçlu kuşlardan sultan papağanı.
Sorguç; Osmanlı döneminde, padişahın ve vezirlerin başlıklarına takılan, tüylerden ve mücevherlerden yapılmış, püskül biçiminde süse verilen isim- dir.
Türk ve İslâm tarihinde başlıklara takılan süslere verilen ad. Sorguç Türkçe’de bazı kuşların tepesinde bulunan uzun tüylere denir.
Sorguç, bazı kuşların tepelerinde bulunan uzunca tüy veya tüy demeti. Dinozor gibi bazı diğer canlılarda bulunan benzer yapılara da -tüy olmasa dahi- zaman zaman sorguç adı verilir.
Kamlamak veya Kammak fiili şamanlık yapmak ve/veya şaman ayini yapmak demektir.
İslam literatüründe Muhammed’in katılıp bizzat komuta ettiği askeri harekatlara gazve denilir. Emrini verdiği fakat bizzat katılmadığı askeri harekatlara da seriyye denilmektedir.
– Bedir Gazvesi.
– Beni Kaynuka Gazvesi.
– Sevik Gazvesi.
– Gatafan Gazvesi.
– Uhud Gazvesi.
– Beni Nadir Gazvesi.
– Zatürrika Gazvesi.
– Bedrü’l Mev’id Gazvesi.
Peygamber’in bütün seferlerine gazve, bir sahâbînin kumandası altında gönderdiği askerî birliklere de seriyye denilir. Bazı ilk dönem İslâm tarihçileri Resûl-i Ekrem’in bizzat katılmadığı seferlere de gazve adını vermişlerdir.
Hz. Peygamber’in, Necid-Irak üzerinden Suriye’ye gitmeye çalışan bir Kureyş kervanına karşı çıkardığı seriyye (3/624). Kureyşli müşrikler Bedir Gazvesi’nde uğradıkları yenilginin intikamını almak için savaş hazırlıkları yaptıkları sırada Medine’ye âni bir baskın düzenlediler (Zilhicce 2 / Haziran 624).
Rasulullah, Medine dönemini teşkil eden on yıllık zaman zarfında, yirmi yedi tane gazve ve seksenden fazla seriyye tanzim etmek suretiyle, yüzden fazla askeri operasyonu gerçekleştirmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…