Sodom ve Gomore, Kutsal Kitap’ta anlatılan iki antik şehir olarak bilinir ve Hz. İbrahim döneminde yaşanan olaylara dayanır. Şehirlerin helak oluşu, insanların ahlaki çöküşü ve Tanrı’nın gazabıyla ilişkilendirilir.
İbrahim’in yeğeni Lut, Sodom’daki doğal güzellikler ve refah sebebiyle bu şehre yerleşmiştir. Ancak Sodomlular, zalim ve ahlaksız yaşamlarını sürdürmekteydi. Buna karşılık Gomore, Sodom’a komşu olan ve benzer şekilde bozulmuş bir şehirdi. Tanrı, bu ahlaki çürümeyi gördü ve bu sebeple şehirlerin helak olmasına karar verdi.
Lut’un üzerine gelen iki melek, ona şehrin yakında yok olacağını haber verdi ve ailesiyle birlikte oradan kaçmasını söyledi. Lut, uyarıyı ciddiye alarak ailesini topladı ancak Sodomlular, tanrıça güvendikleri için Lut’a inanmadılar.
Mevcut olan zorlu sınavlar sırasında, Lut’un eşi geride kalarak geride kalırken, Lut ve kızları Gomore’dan bir dağa kaçarlar. Tanrı, Sodom ve Gomore’yi helak etmek için ateş ve kükürt yağdırmıştır. Bu şehirler, tamamen yıkılarak yok olmuştur.
Bu olay, insanların ahlaki değerleri ve doğal düzenle olan bağlantısının önemini vurgulamaktadır. Sodom ve Gomore, ahlaksızlık ve kötülüklerin sonucunu temsil ederken, Lut ve ailesi, doğruluk ve Tanrı’ya olan inancın sembolü olarak sunulmuştur.
Sodom ve Gomore’nin helakını anlatan bu hikaye, insanların ahlaki değerlerinin önemini hatırlatırken ahlaki açıdan çürümüş bir toplumun sonunu betimlemektedir. Tanrı’nın gazabıyla yok olan bu şehirler, insanlık için bir uyarı ve ders niteliğindedir.
Recfenin çok gürültülü ve dehşet verici bir sarsıntıyı ifade etmesinden ve Hicaz’da özellikle Medâinüsâlih denilen bölgedeki volkanik arazi yapısının varlığından hareketle Semûd kavminin volkanik bir patlama sonucunda helâk olduğunu söyleyenler de vardır (Muhammed Esed, I, 288).
Tarihsellik. İtalyan arkeolog Paolo Matthiae ve onun ekibi tarafından 1974-1975 yılları arasında antik kent Tell Mardikh kazıları sırasında keşfedilen ve M.Ö. 2500 ve şehrin yıkıldığı M.Ö. 2249 yılları arasına tarihlenen Ebla tabletlerinde Sodom ve Gomora’nın (Lût Kavmi) adı geçmektedir.
Kendi yaptıkları putlara taparak Nuh tufanından sonra putperestliği çıkaran kavim oldu. Zenginliklerinin kibrine kapılarak kendilerine gönderilen peygamber olan Hud’u yalanladılar. Bu sebeple Allah onları cezalandırarak helak etti. Ad kavminin helak olduğu Kuran’ı Kerim’de pek çok ayette geçmektedir.9 May 2020
Bu olaydan sonra Allah; Lût peygamberin ailesiyle beraber şehirden uzaklaşmasını istemiş, bu arada hiç arkasına bakmamasını, eşinin de helâk olacağını bildirmiştir ve neticede Lut peygamberin eşi de Lût kavmiyle yok edilmiştir.
Eş’ârîlik, genellikle itikadda düşünceleri hususunda orta bir konumda olsa da sık sık Selefîliğe Mu’tezile’den daha yakındır. Tabiî olaylar, nedenleri bilinmeyen (onlara göre bilinen) sırf bir ilâhî ilkenin ürünüdürler ve bu ilkece yönetilirler. Bu anlayış, bütün tabiat olaylarını Allah’ın fiilleri yapmaktadır.
Eş’ârîlik, genellikle itikadda düşünceleri hususunda orta bir konumda olsa da sık sık Selefîliğe Mu’tezile’den daha yakındır. Tabiî olaylar, nedenleri bilinmeyen (onlara göre bilinen) sırf bir ilâhî ilkenin ürünüdürler ve bu ilkece yönetilirler. Bu anlayış, bütün tabiat olaylarını Allah’ın fiilleri yapmaktadır.
Mâturidilere göre, kafirler iman ile mükelleftir, amel ile mükellef değildir. Eşarilere göre ise, kafirler hem iman hem amel ile mükelleftir. Mâturidilere göre, Allah, bir şeyi güzel olduğu için emreder; çirkin olduğu için ise yasaklar. Eşarilere göre, eşyada veya insan fiilerinin aslında iyilik ve kötülük yoktur.
– Allah’ı tanımak aklen vaciptir. ( …
– Cüz’i iradeyi kul oluşturur.
– Allah kulun gücünün yetmediğini ona emretmez.
– Allah’ın her emrinin – fiilinin- bir hikmeti vardır.
– Nübüvvet için erkek olma şartı vardır.
– Müslüman olmayan küfründen azap görecek.
Eşarilik, 3. asrın başlarında Ebü’l-Hasan Ali b. İsmâil el-Eş’arî ile ortaya çıkan ehli sünnet mezheplerinden birisidir. Eşari mezhebi selefilik mezhebinin tersine inanç konularında akla da değer vererek, âyet ve hadislerin yanında aklî deliller de kullanmıştır.5 Haz 2017
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…