“Bana, Sizi tenzil ederim” deyimi, “Ben, sizi aşağılarım” anlamına gelir. Bu ifade, Türkçe dilinde sıklıkla kullanılan bir deyimdir ve bir kişinin diğerine karşı küçümsemesini, aşağılamasını veya küçük düşürmesini ifade eder.
Bu deyimi kullanan kişi, karşısındaki kişiyi aşağılık veya değersiz olarak gördüğünü belirtir. Bu durum, genellikle kişiler arasında güç dengesi veya sosyal hiyerarşi ile ilgili sorunları ifade etmek için kullanılır. Özellikle üstün olduğunu düşünen bir kişi, kendini aşağıda olduğunu düşündüğü kişiyi küçümsemek için bu deyimi kullanır.
Bu deyim, bir tartışma veya çekişme durumunda sıkça kullanılan bir ifadedir. Kişi, kendisini üstün veya daha değerli olarak hissettiği için karşısındaki insana hakaret veya küçümseme amacıyla bu cümleyi kurar. Bu durum, genellikle kişiler arasındaki ilişkileri gerer ve çatışma ortamı yaratır.
Bu deyim, sosyal ilişkilerde saygı, hoşgörü, anlayış ve empati gibi değerlerin olmadığını gösterir. Karşısındaki kişiye saygı duymak veya onun değerini takdir etmek yerine, kişi kendini üstün ve karşısındakini aşağılık olarak görmekte ve bunu ifade etmektedir.
Sonuç olarak, “Bana, Sizi tenzil ederim” ifadesi bir kişinin diğerine karşı küçümsemesini veya aşağılamasını ifade eden bir deyimdir. Bu ifade, çoğunlukla güç dengesi veya sosyal hiyerarşiyle ilişkili sorunlarda ortaya çıkar ve ilişkilerde gerilim yaratır.
TESBİH: Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih etme, ululama, Allah’a seri bir şekilde ibâdet ve “sübhânellah” deme. Namazdan sonra 33 defa “sübhanellah”, 33 defa “elhamdülillah” ve 33 defa “Allahü ekber” dualarını okumak da birer tesbihdir.9 Ağu 2016
Hamd : Bir ihsana karşı kalbin medih ve şükür duygularıyla dolması ve o ihsan sahibini tâzim etmesidir. Tesbih: Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih etme, ululama, Allah’a seri bir şekilde ibâdet ve “sübhânellah” demektir.17 Kas 2009
Tespih etmek Allah’ın bütün eksiklerden uzak, yüce ve eşsiz olduğunu söz ve davranışla kanıtlamaktır. Varlığına, birliğine ve tüm eksiklerden uzak olduğuna inanıyorum demektir. Tespih çekmek; parmakları arasından tek tek taneleri geçirerek Allah’ ı anmaktır.27 Oca 2022
İyilerin amel defterlerinin bulunduğu yer anlamında Kur’an terimi. İnsanların dünyada benimsediği inanç ve işlediği fiillerin kaydedildiği belge.
İbn Abbas’tan nakledilen bir rivayete göre illiyyîn müminlerin ruhlarının bulunduğu yedinci kat gök, diğer bir rivayete göre ise cennettir (İbn Kesîr, IV, 486-487).
Alâ-yı illiyyîn; “yücelerin en yücesi; en ileri nokta.; cennetteki üstün makam”, esfel-i sâfilîn ise “aşağıların aşağısı, sefillerin en sefili, cehennemin en derin azap mahalli” şeklinde tarif edilmiştir. Bu birinci manada, daha çok cennet ve cehennem makamlarına işaret ediliyor.8 Şub 2023
İyilerin amel defterlerinin bulunduğu yer anlamında Kur’an terimi. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…