İslam’da siyasi mezhepler, İslam tarihi boyunca, siyasi tartışmalar ve görüş farklılıkları sonucu ortaya çıkan mezheplerdir. İslam’da Sünnilik, Şiilik ve Haricilik olmak üzere üç ana mezhep vardır.
Dört büyük Sünnî fıkıh mezhebinden biri. Dinin inanç esaslarını veya amelî hükümlerini anlama ve yorumlama konusunda kendine özgü yaklaşımlara sahip düşünce sistemi; bu yaklaşımlar etrafında meydana gelen ekolleşmenin ürünü olan ilmî ve fikrî birikim. Mâlikî mezhebinin imamı, büyük müctehid ve muhaddis.
İtikatta mezhebimiz Ehl-i sünnet ve cemaat mezhebidir. Ehl-i sünnet ve cemaat mezhebi demek, Resûlullah efendimizin Eshâbının ve cemaatinin itikadı ve imanları demektir. Eshâb-ı kiramın her biri müctehiddir.
Ebî Süfyan arasında meydana gelen Sıffın Savaşı; Haricilik ve Şiilik gibi siyasi itikadi ekollerin ortaya çıkmasında etkili olmuştur.
İsrail’in on iki oğlundan biri olan Levi’nin soyundan geldiğine inanılır. Tanah’taki anlatımlara göre İsrailoğulları’nın önderi ve kanun koyucusu olan Musa, Tanah’ın ilk beş kitabının birleşimi olan Tevrat’ın gökten indiricisi olarak atfedilir.
Musa’ya sarıldı ve: “Allah’ın elçisine sarılırsam kıyamet kopmaz.” dedi. Bu sırada Hz. Musa göınleğinin altından sıyrılıp gitti ve gömleği Yuşa bin Nun’un elinde kaldı. Yuşa bin Nun elinde gömlekle geri geldiği zaman İsrailoğulları onu yakaladılar ve ona: “Sen Allah’ın peygamberini öldürdün.” dediler.
Musa משה Moşeh
—————
Ölüm
Milliyet
Diğer ad(lar)ı
Etkin yıllar
Mûsa’nın ölüm meleğine vurduğu ve onun gözünü kör ettiği, ölüm meleğinin tekrar huzur-ı ilâhîye dönerek durumu arz ettiği, Allah tarafından gözünün geri iâde edildiği ve tekrar Hz. Mûsa’nın yanına dönerek onu ölümle yaşam arasında muhayyer bıraktığı anlaşılmaktadır.
Hem Buhârî hem de Müslim’de yer alan söz konusu rivâyette Hz. Mûsa’nın, insan suretinde gelen ölüm meleğine tokat vurduğu ve onun gözünü çıkardığı anlatılmaktadır. Daha sonra hayatla ölüm arasında muhayyer bırakılan Hz. Mûsa kendi isteğiyle ölümü seçmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…