Categories: Genel

Sıfatı Zatiye ne demek?

Sıfatı Zatiye, üzerinde düşünüldüğünde pek çoğumuzun aklına gelmeyen ancak dilbilgisinin temel kavramlarından birini ifade eden bir terimdir. Sıfatı Zatiye, nesnelerin veya varlıkların doğasından gelen, değiştirilemez ve sürekli olan niteliklerini ifade eder. Bu sıfatlar, nesnenin kendisine özgü, değişmez niteliklerini anlatır ve başka bir nesneyle karşılaştırılması mümkün değildir.

Sıfatı Zatiye’nin örneklendirmesi oldukça basittir. Örneğin, “sıcak su” ifadesinde sıfatı zatiye olan “sıcak” kelimesi, suyun doğasında var olan ve değişmez niteliğini ifade eder. Bu örnekteki sıfat, sadece bu suyun özelliğini belirtir ve başka bir suyla karşılaştırılması söz konusu değildir. Benzer şekilde, “beyaz kedi”, “uzun yol” gibi ifadelerde de sıfatı zatiye kullanılmıştır.

Diğer sıfat türleriyle karşılaştırıldığında, sıfatı zatiye farklılık gösterir. Nitekim, sıfatı zatiye olan bir kelimeyi pozitif, karşılaştırmalı veya üstünlük dereceleriyle de kullanmak mümkün değildir. “Daha sıcak su” ifadesindeki “daha” kelimesi sıfatı zatiyeyi değiştirmez ve bu sıfatın kendine özgü niteliklerini geçersiz kılmaz.

Sıfatı Zatiye, dilbilgisinin önemli bir parçasıdır ve nesnelerin varlıklarını anlatmak için kullanılır. Sıfatı zatiyenin diğer sıfat türlerinden ayrıştığı nokta, niteliğin nesnenin kendisinden kaynaklanmasıdır. Diğer sıfatlar, nesneler arasında karşılaştırmalar yapılabilirken, sıfatı zatiye yalnızca o nesnenin özelliğini ifade eder. Bu nedenle, sıfatı zatiye dilbilgisi açısından önemlidir ve doğru bir şekilde kullanılmalıdır.

Sıfat ı Subutiye nelerdir?

Subuti sıfatlar; İlim, Hayat, Semi, Basar, İrade, Kudret, Kelam, Tekvin şeklinde toplamda 8 tanedir. Zati sıfatlar ise kıdem, vücut, beka, Muhalefetün li’l-havadis, Vahdaniyet ve kıyam bi-nefsihi olmak üzere 6 tanedir.12 Mar 2021

Sıfatı Sübûtiyye ne demek?

Yüce Allah’ın zatının gereği olan ve bu zattan ayrılmayan, ezelî ve ebedî olan vâcib sıfatlar. Bu sıfatların hepsi Kur’an ayetleriyle sabit oldukları ve bu ayetlerden çıkarıldıkları için ve varlıkları Yüce Allah’ın zatında isbat edilmiş olduğu için, “sübutî sıfatlar” diye isimlendirilmişlerdir.

Sıfatlar zatının ne aynıdır ne gayrıdır ne demek?

Müellif Ömer Nesefî, şu sözü ile işte bu hususa işaret etmiştir: Sıfatlar, zâtının ne aynıdır, ne de gayrıdır. Allahü teâlâ’nın sıfatları, zâtının aynısı olmadığı gibi zatının başkası da değildir. Yani Allahü teâlâ’mn sıfatları O’nun zatının aynı ve tıpkısı olmadığı gibi zatının başkası da değildir.

Allah’ın zati ve subuti sıfatları kaç tanedir?

Sizin için detaylı bir şekilde derledik. Subuti sıfatlar hayat, irade, semi, basar ve ilim olmak üzere beş tanedir. Zati sıfatlar ise sırasıyla şöyledir: Vücut, Beka, Kıdem, Muhâlefetün li’l-havâdis, Kıyâm bi-nefsihî ve Vahdaniyet.20 Oca 2021

İsra ve Miraç mucizesi nasıl gerçekleşmiştir?

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed bir gece Allah’ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam’ın rehberliğinde Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. “İsra ve Miraç mucizesi” ismiyle anılan bu olay, Kur’an-ı Kerim’de İsra ve Necm surelerinde ifade ediliyor.10 Mar 2021

Miraç gecesinin önemi nedir?

Miraç Kandili Fazileti Nedir? Her yıl Hicri Takvime göre Recep Ayı’nın 27.gecesinde idrak edilen Miraç Kandilinin fazileti merak edilir. Bu mübarek gecenin fazileti Amenerrasulü ayetlerinin inmesi, namazın 5 vakit olarak farz kılınması ve Müslümanların Allah’a şirk koşmadıkları durumunda cennetle müjdelenmesidir.

Miraç gecesinde ne oldu diyanet?

Miraç, Mekke döneminde, risaletin zor zamanlarında, Sevgili Peygamberimizin, bir gece, Mescidi Haramdan Mescid-i Aksa’ya, oradan da semaya yaptığı ve Yüce Yaratan’ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa ettiği hikmet yüklü yolculuğu ifade etmektedir.

İsra ve Miraç olayı ne zaman vuku bulmuştur?

Miracın Hicret’ten bir yıl ya da 16 ay önce recep ayının 27. gecesinde gerçekleştiğine inanılır. Rivayete göre Muhammed gece vakti Kâbe’den alınıp Burak adı verilen binek üstünde Mescid-i Aksa’ya götürülmüş, Burak’ı Beytü’l-Makdis’in (Süleyman Tapınağı) kalıntılarının güneybatı duvarına bağlamıştır.

Miraç mucizesi nedir kısaca?

Peygamber’in Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya yaptığı yolculuk olan İsrâ safhası; diğeri de oradan göklere yükseldiği, Allah’ın ayetlerini ve birçok mucizevî olayı müşahede ettiği safha olan Miraç safhasıdır. Literatürdeki bu ayırım, her iki ıstılahın naslarda zikredilmesinden kaynaklanmaktadır.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago