Sıddık ünvanıyla bilinen sahabe, İslam peygamberi Muhammed’in en yakın arkadaşlarından biri olan Ebu Bekir’dir. Ebu Bekir, İslam’ın ilk dönemlerinde peygamberin öğretilerini takip eden ve inanan ilk kişilerden biridir. Sahabeler arasında özel bir yeri olan Ebu Bekir, peygamberin vefatından sonra Müslüman toplumunu bir arada tutmada önemli bir rol oynamıştır.
Ebu Bekir’in “Sıddık” ünvanı, Arapça’da “doğruluk ünvanı” anlamına gelir. Bu ünvan, Ebu Bekir’in dürüstlüğü, sadakati ve Allah’a olan imanı nedeniyle kendisine verilmiştir. Ebu Bekir, peygamberin davetine tam bir inanç ve sadakatle karşılık vermiş, İslam’a ve peygambere olan bağlılığıyla tanınmıştır.
Ebu Bekir’in sadakati, peygamberin hicret ettiği dönemde de kendini göstermiştir. Peygamberin Mekke’den Medine’ye göç ettiği hicret yolunda sadece Ebu Bekir yanında bulunmuş, bu dönemde peygamberi korumuş ve himaye etmiştir. Bu olay, Ebu Bekir’in peygambere olan sevgi ve itaatini bir kez daha gösteren önemli bir örnektir.
Ebu Bekir, peygamberin vefatından sonra Müslüman toplumunu bir arada tutmayı hedefleyen ilk halife olarak görev yapmıştır. Adaleti, cömertliği ve yönetim becerileriyle tanınan Ebu Bekir, Müslümanların büyük bir çoğunluğu tarafından lider olarak kabul edilmiştir. O dönemde Medine’deki çeşitli kabileden insanları İslam’ın altında birleştirerek, İslam devletinin temellerini atmış ve genişletmiştir.
Ebu Bekir’in liderlik dönemi sırasında İslam, diğer kabileler ve ülkelerle anlaşmalar yaparak yayılmış ve güçlenmiştir. Bu dönemdeki başarılarıyla tanınan Ebu Bekir, İslam’ın yayılmasına olan katkılarıyla da hatırlanır.
Sonuç olarak, Sıddık ünvanıyla bilinen sahabe Ebu Bekir, İslam peygamberinin en yakın arkadaşlarından biridir. Ebu Bekir’in dürüstlüğü, sadakati ve Allah’a olan imanı nedeniyle bu ünvanı almıştır. Sahabeler arasında özel bir yeri olan Ebu Bekir, peygamberin vefatından sonra Müslüman toplumunu bir arada tutmada önemli bir liderlik rolü üstlenmiştir.
Ancak onun en meşhur lakabı Sıddîk’tır. “Çok samimi, çok sadık” anlamına gelen bu lakap kendisine, mi’rac olayı başta olmak üzere gaybla ilgili haberleri hiç tereddütsüz kabul ettiği için bizzat Resûl-i Ekrem tarafından verilmiş ve İslâm literatüründe bununla şöhret bulmuştur. Hz.
İslam’ın dört halifesinden biri olan Hz. Ebubekir (R.A), Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in yol arkadaşı ve en sadık dostuydu. Canıyla, malıyla ve ailesiyle Peygamber Efendimiz’in etrafında adeta pervane olmuş, ömrünü ve bütün varlığını İslam’ın muhafazası ve neşri için vakfetmiştir.21 Mar 2023
Ancak onun en meşhur lakabı Sıddîk’tır. “Çok samimi, çok sadık” anlamına gelen bu lakap kendisine, mi’rac olayı başta olmak üzere gaybla ilgili haberleri hiç tereddütsüz kabul ettiği için bizzat Resûl-i Ekrem tarafından verilmiş ve İslâm literatüründe bununla şöhret bulmuştur.
Hz. Ebû Bekir’in mi’rac olayını bu şekilde kabul etmesi üzerine Resûl-i Ekrem kendisine Sıddîk lakabını vermiştir.
Toplumumuzda hoca, hafız ve molla kelimeleri Kuran okuyanlar için kullanılır. Kâri Nedir, Türkçesi Nedir? Kuran’ı kurallarına uygun şekilde ve güzel bir şekilde okuyan kişilere kâri denir.27 Tem 2022
1. cüz 20 sayfadan oluşmaktadır. 1. cüz 1. sayfadan başlayıp 20. sayfada son bulmaktadır.11 Nis 2023
Cüzler belirli bir sayfa sayısını göstermese de hattatların Kur’an’ı ezberlemek için geliştirdikleri berkenar mushaf düzeninde bir cüz 20 sayfa tutacak şekilde ayarlanmıştır. Toplam 600 sayfadır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…