16. yüzyılın ikinci, 17. yüzyılın ilk yarısında yaşayan Şeyhülislâm Yahyâ, Divân edebiyatının önemli şairlerinden biridir. Bu çalışmada şai- rin Divânı’nda geçen su ve suyla ilgili unsurlar tahlil edilmiştir.
Hikemî tarz ve sebk-i hindi gibi farklı üslup arayışları içinde, klasik şiirin aşıkâne, rindâne üslubunu koruyan Şeyhülislam Yahya, edebiyatımızın en güzel aşk şiirlerini yazmayı başaran şairlerimizdendir.
Şeyhülislam Yahyâ Efendi’nin başlıca edebi eseri Divan’ıdir. Bu Divan içinde Sultan II. Osman, Sultan IV. Murad ve Hace Efendi için yazılanlardan başka hiç kaside yoktur. Divan’in başında bulunan bir Na’t ve içinde bir sâkiname ve bir tahmîs bulunmaktadır.
Kanuni’nin oğlu Şehzade Mustafa’yı boğdurması ve Mustafa’nın annesi Mahidevran Sultan’ı saraydan uzaklaştırması üzerine padişaha mektup yazıp “Yaptığı hareketin yanlış olduğunu bildirerek Mahidevran Sultan’a merhamet etmesini” istedi; bu hareketiyle Kanuni’yi kızdıran Yahya Efendi, medresedeki görevinden azledildi ve …
Zekeriyâzâde Yahyâ Efendi (1561, İstanbul – 1644, İstanbul) 16. yüzyılın son yarısında ve 17. yüzyılın ilk yarısında çok uzun yaşayan, Sultan I. Mustafa, Sultan IV. Murat ve Sultan İbrahim devirlerinde üç defa Şeyhülislam olarak yüksek devlet görevi yapmış bir âlim ve aynı zamanda ünlü bir Türk divan şairidir.
Divan: Tek başına muhtarlık köy olamayacak kadar küçük birkaç mahallenin birleştirilerek köy oluşturmasıdır. Batı Karadeniz’de görülür.
Mezra:Çeşitli nedenlerle ailelerin köyden uzaklaşması sonucunda ortaya çıkan, genelde 8-10 evden oluşan, hayvancılıkla birlikte tarım da yapılan köy altı yerleşmeleridir.Doğu Ana- dolu ve Karadeniz’de yaygındır.
Ağıl : Küçükbaş hayvanların barınması için ya- pılan ve genelde eldeki malzeme ile çevrilen üzeri açık yapılardır.İç Anadolu ve Akdeniz’de yaygındır.
Geçici Köyaltı Yerleşmeleri Kom: Çoğunlukla Doğu Anadolu’da hayvancılığa bağlı oluşan yerleşmelerdir. Oba: Göçebe hayvancılığa bağlı, çadırlardan oluşan yerleşmedir.
Divanlar Batı Karadeniz Bölümü’nde, bu sahaya has topografik faktörlerin bir sonucu olarak dağınık küçük köylerin bir merkez etrafında toplulaştırılması amacıyla oluşturulmuş bir idari sistemdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…