Şevkani, sünniliğe oldukça yakın bulunan Zeydî mezhebinin hakim olduğu Yemen muhitinde yetişmiş; yetkin ve tahkik sahibi bir âlim oluktan sonra Zeydî mezhebini taklit etmemiştir. Eserleri faydalıdır, okunabilir.15 Ağu 2022
Kahtan kabilelerinden birine mensup olan Şevkânî, Yemen’in her dönemde âlim ve idareciler yetiştiren köklü ailelerinden birinin üyesidir. İlk çocukluk yılları ve yetişme çağı San’a’da geçti. İlk eğitimini devrin büyük âlimleri arasında sayılan ve kırk yıl boyunca San’a kadılığı yapan babası Ali b. Muhammed’den aldı.
Ebû Abdullah Muhammed b. Ali b. Muhammed eş-Şevkânî es-San’ânî el-Yemenî, önemli Zeydî âlimlerden ders almış, kendini mutlak müctehid addeden bir âlimdir. Daha eğitim hayatı devam ederken fetva vermeye başlamış; bilinen bir müftü olmuştur.
Şevkânî’dir. 1173/1760’da San’a’nın güneydoğusundaki Şevkan’da doğmuş, 1250/1834 tarihinde de vefat etmiştir.
Fıkıh mezheplerine karşı çıkarak taklidi reddeden Şevkânî’nin, çalışmamızın temel kaynağı olan Neylü’l-evtâr isimli eseri, Mecdüddin İbn Teymiyye’nin el-Müntekâ adını vererek derlediği ahkâm hadislerinin şerhidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…