“Bana, Seviştikten sonra Gusül Gerekir mi?” başlıklı makale, bu konuya dair farklı görüşleri ele almaktadır. İslam dinine mensup bireyler, cinsel ilişki sonrasında gusül yapmanın gerekliliğine dair tartışmaları ortaya koymuşlardır. Bu konuda farklı yorumlar olduğunu belirten makale, bazı alimlerin guslü gerektirdiği yönündeki görüşlerini açıklamaktadır.
İslam dini açısından cinsel ilişki, maddi ve manevi temizlik sağlamak amacıyla yapılan bir eylem olarak kabul edilir. Cinsel ilişki sonrasında, meni çıktığı için bedenin temizlenmesi gerektiği düşünülür. Dolayısıyla, cinsel ilişki sonrasında gusül yapmak birçok alime göre zorunlu bir ritüeldir.
Ancak bu konuda bazı alimler farklı bir bakış açısı sunmaktadır. Onlara göre, cinsel ilişki sonrasında gusül yapmak sadece cinsel organın temizlenmesi için yeterlidir. Bedenin tamamını yıkamak veya gusül gerektiren diğer sebepler (regl, cünüp olmak vb.) gerçekleşmediği sürece, cinsel ilişki sonrasında sadece gusül yapmak yeterlidir.
Makalede ayrıca, cinsel ilişki sonrasında gusül gerekliliği üzerine yapılan tartışmaların Arapça kaynaklar üzerinden yürütüldüğüne dikkat çekilir. Çünkü İslam dini, doğrudan Kuran’da bu konuya dair ayrıntılı bir talimat vermemiştir. Bu yüzden alimler, hadisleri ve farklı yorumları temel alarak kendi görüşlerini ortaya koymaktadır.
Sonuç olarak, İslam dini içerisinde cinsel ilişkinin ardından gusül yapmanın gerekliliği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bazı alimlere göre gusül zorunludur, ancak diğerleri sadece cinsel organın temizlenmesinin yeterli olduğunu iddia etmektedir. Bu tartışmalar İslam alimleri tarafından Arapça kaynaklar üzerinden yürütülmekte olup, farklı yorumlar ve hadisler temel alınmaktadır.
Cinsel organların birbirine değmesi halinde (sadece değmekle) Imam-i A`zam ve Ebû Yusuf`a göre her ikisinin de abdesti ve oruçlu iseler oruçları bozulur, gusletmeleri yine gerekmez. Sünnette kesilen deriye kadar duhul olması halinde ise, boşalma olsun olmasın, her ikisine de gusül gerekir.
Hanefi mezhebinde kadınların vajina bölgesinden gelen normal ıslaklıklar, insanların ağız ve burunlarından gelen akıntılar ile aynı şekilde değerlendirilmektedir. Bununla birlikte ıslaklığın temiz olması durumunda, kişilerin abdesti bozulmamaktadır.
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve spermi boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül zorunludur; ancak, eğer sadece mezi (boşalma öncesi sıvılar) salınırsa, o zaman sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak zorundadır.
Soru: Cinsel ilişkiye girmeden önce sevişirken erkekten veya kadından gelen akıntıdan dolayı gusül abdesti gerekir mi? Cevap: Cinsel ilişkiye girmeden önce gelen bu akıntıya, mezi denir. Meziden dolayı da gusül abdesti değil de kişinin cinsel organını yıkayıp namaz abdesti gibi abdest alması gerekiyor.
Medine’ye ilk hicret eden sahabi Mus’ab bin Umeyr’dir. Kendisine verilen bu görev dolayısıyla Mus’ab, İslam’da ilk öğretmen olarak kabul edilir. Medine’de ilk cuma namazı kıldıranın da O olduğu rivayet edilir. Mus’ab bin Umeyr, Bedir ve Uhud savaşlarına katıldı.22 Eki 2020
Bu haliyle kendini Muhammed’e siper yapan Mus’ab bin Umeyr’in üzerine hücum eden İbn-i Kâmia, vücuduna bir mızrak sapladı. Musab bin Umeyr mızrağı çıkarıp yerine sancağı taktı, daha sonra yere yıkıldı ve yaşamını yitirdi.
Mus’ab bin Umeyr (Arapça: مصعب بن عمير d. 585, ö. 625), İslam peygamberi Muhammed’in sahabesidir. Mekke’deki Kureyş kabilesinin Abdüddar boyuna mensuptur. 614 yılında İslam’ı kabul etti ve 625 yılında Uhud Muharebesi’nde öldü. Mekke’nin en zengin ailelerinden birine mensuptu.
Mus’ab bin Umeyr, hem annesi hem de babası tarafından Kureyş’in asîl ve zengin bir âilesine mensub idi. Zengin oldukları için gâyet râhat bir hayat sürüyordu. Orta boylu, güzel yüzlü, nâzik ve yumuşak huylu, son derece zekî idi. Güzel konuşurdu.
Bu savaşta sancağı taşıyan sahabeydi ve önce kolları kesildi sonra şehid edildi. Rasulullah aleyhisselam şehidler arasında gezerken Musab’ı gördü ve ağladı. Zira Mekke’nin en zengin ve en yakışıklı genci için bir kefen bulunamadı.20 Oca 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…