şeref, haysiyet, izzet.
Türkçede “baş, kafa, ser” kelimeleri eş anlamlı olarak birbirlerinin yerine kullanılmaktadır.
1- Katı: Kaskatı şeklinde de kullanılan bu kelime, sert sözcüğü gibi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır.30 Nis 2021
Eş anlamlı, anlamdaş, müteradif veya sinonim; yazılışları farklı olduğu hâlde anlamları aynı veya çok yakın olan sözcükler.
Türk Dil Kurumu’na göre fakir kelimesinin eş anlamlısı ‘fukara’ ve ‘yoksul’ şeklinde yer almaktadır.31 Mar 2020
Bu çalışmanın konusu, XVII. yüzyılın şair, nazire mecmuası sahibi Peşteli Hisâlî’nin Metâli’ü’n-nezâ’ir adlı eserinin I. Ve II. cildinin tanıtılarak eserde matlaları bulunan şairlerin listesinin hazırlanmasıdır.
Mezid tarafından 840/1436-37 yılında derlenmiş olan Mecmû’atü’n-Nezâir, Eski Anadolu Türkçesinden izler taşımaktadır. Eser, gerek derlendiği döneme ait önemli dil malzemesi ihtiva etmesi, gerekse içerisinde farklı şairlere ait şiirlerin yer alması yönüyle Türk Dili ve Edebiyatı açısından önemli bir kaynaktır.
Özet: Özet Ömer B. Mezid tarafından 840/1436-37 yılında derlenmiş olan Mecmû’atü’n-Nezâir, Eski Anadolu Türkçesinden izler taşımaktadır.
Ömer bin Mezîd, eldeki bilgilere göre derleyeni belli ilk Türkçe nazire mecmuası olan Mecmû’atü’n-Nezâ’ir’in yazarıdır.
Bu çalışmanın konusu, XVII. yüzyılın şair, nazire mecmuası sahibi Peşteli Hisâlî’nin Metâli’ü’n-nezâ’ir adlı eserinin I. Ve II. cildinin tanıtılarak eserde matlaları bulunan şairlerin listesinin hazırlanmasıdır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…