Bu nedenle Senûsilik, işraki ve burhani tarikat anlayışlarını birleştiren bir tasavvuf hareketidir. Senûsilik, zühd ve takvaya önem veren, riyazet ve mücahede yöntemini esas alan, mensuplarını titiz bir seyr-u sülûk eğitimine tabi tutan bir tarikattır.
Ahmed eş-Şerif es-Senusi (1873, el-Cegbub – 10 Mart 1933, Mekke), Afrika’da sömürgeci İngiliz, Fransız ve İtalyan güçlerine karşı direnen dinsel hareket Senusiye tarikatının 1902–1933 yılları arasındaki lideridir. Senusiyenin kurucusu Sidi Muhammed bin Ali es-Senusi’nin torunudur.
Sidi Muhammed bin Ali es-Senusi öldüğünde Senusiye bugünkü Libya’nın büyük bölümüne, Mısır’ın batısı ile Sudan’ın kuzeybatısına ve Orta Afrika topraklarına egemen olan geniş bir yönetim birimi durumuna gelmişti.
Tarikatın temeli, Bahaeddin Nakşibend’in de mensup olduğu ve Yusuf el-Hemedânî tarafından kurulan ve sonrasında halifesi Abdulhalik Gücdevani tarafından sistemleştirilen Hâcegân tarikatına dayanır.
Nakşibendiyye tarikatının kurucusu. Bahâeddin Nakşibend’e (ö. 791/1389) nisbet edilen tarikat. Nakşibendiyye tarikatının kurucusu Bahâeddin Nakşibend’in mürşidi.
Nakşibendiyye tarikatının kurucusu Bahâeddin Nakşibend’in mürşidi. Orta Asyalı Hâcegân tarikatı şeyhi. Nakşibendiyye tarikatının kurucusu Bahâeddin Nakşibend’in halifelerinden biri.
Nakşibendîlik, 14. yüzyılda Orta Asya’da, Bahâeddin Nakşibend tarafından kurulduğu kabul edilen tasavvuf akımıdır.
Muhammed Bahaüddin Nakşibendi (Arapça: مُحَمَّدْ بَهَاءُ الدِّيْنْ اَلنَّقْشِبَنْدِ; 1317, Kasr-ı Arifan, Buhara, Özbekistan – 1389, Kasr-ı Arifan), Nakşibendi tarîkatının isim babası, büyük mutasavvıf evliya. Şah-ı Nakşibend veya Bahaddin lakapları ile anılır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…