4 “Mevlâna Şems-i Tebrizî ile Altmış İki Yaşında Buluştu”, Şarkiyat Mecmuası, C.
ahmet ümit’in bab-ı esrar kitabında gayet güzel bir şekilde anlatılmakta ve günümüzden bir hikaye ile çok güzel bir edebiyat ile harmanlanmıştır.
Eflâkî’ye göre babasının vefatından sonra mürşidi Seyyid Burhâneddin’in emriyle ilim tahsili için Dımaşk’a giden Mevlânâ bir gün halkın arasında iken başında külâhı, sırtında siyah elbisesiyle Şems’i görmüş, elinden tutup ona, “Ey dünya sarrafı beni anla!” demiş, Şems bu sözün etkisiyle istiğrak haline girmiş, kendine …
Mevlâna’nın manevi evladı, Şems-i Tebrizî’nin eşidir. Çok küçük yaşta kimsesiz kaldığı için, Mevlâna’nın eşi Kerra Hatun’un gayretleri ile evlatlık olarak aileye dâhil olan Kimya Hatun hakkında yeterli bilgi mevcut değildir. Hz. Mevlâna ve eşi Kerra Hatun, Kimya Hatun’u sahiplenip, onun yetişmesine gayret gösterdiler.
Cevaplamış Şems: Senin baktığına herkes bakar, ama senin onda görebildiğini herkes göremez. Herkes aşık olabilir, ama hiçkimse senin gibi sevemez. Tek fark sensin. Seni özel kılan sevdiğin değil, sevgindir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…