ahmet ümit’in bab-ı esrar kitabında gayet güzel bir şekilde anlatılmakta ve günümüzden bir hikaye ile çok güzel bir edebiyat ile harmanlanmıştır.
bir rivayete göre de, şems’ten gitmesini mevlana’nın kendisi ister: “iki kuş, söz konusu dört kanat olsa dahi uçamaz, bırak da beni yalnız uçayım” diyerek şems’ten gitmesini istemiş, bunun üstüne şems mevlanayı terketmiş, mevlana da zorlu bir inzivanın ardından bir gün pazar yerinde huşu içinde dönmeye başlamıştır.
Şemseddin Tebrizi (1183/4-1247/8) bir batıni İsmailidir.
Şems ile Mevlana Konya’da Pirinççiler hanında karşılaştılar. Aralarında büyük bir sevgi bağı oluştu. Bu iki velinin birbirine olan bağlılığı halkı gözünde kıskançlıklara yol açtı. Çıkan olaylar sonucunda Şems-i Tebrizî Konya’yı terk etmek zorunda kaldı.27 Tem 2018
Şems, Mevlana ile üç yıl süren beraberliği sonunda onu ilahi aşkın potasında eriterek, kamil bir Hak aşığı olmasında derin etkisi bulunuyor. Mevlana’nın yazdığı 44 bin 834 beyitlik nazım eser, “Divan-ı Şems-i Tebrizi” olarak da anılıyor ve ilahi aşk şiirlerinden oluşuyor.15 Ara 2018
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…