‘ örneğinde olduğu gibi önermenin iki tarafı arasındaki ilişkinin (nispet) vuku bulmaması anlamına gelen selb ve yine ‘Her ateş sıcaktır. ‘ örneğinde olduğu gibi hükümde konunun tüm fertlerinin kastedilmesi anlamına gelen umum aynı cümlede bir araya geldiğinde iki anlam ortaya çıkmaktadır.
Muhal kelimesi ‚müstahil‛ ve ‚mümteni‛ kelimeleri ile ‚imkânsız‛ anlamında ortak olarak kullanılmaktadır. Muhal ve müstahil sözcükleri sözlükte daha çok kelâm (söz) alanında ‚sözü bozmak; ifsâd etmek‛ anlamlarına gelmektedir.
Kur’ân-ı Kerîm’de İnsân sûresinde geçen (76/18) selsebîl kelimesi cennetteki berrak bir su kaynağını, Osmanlı mimarlık terminolojisinde göze ve kulağa huzur verecek biçimde düzenlenmiş yapay çağlayanları ifade eder.
Ey İsrailoğulları, size bağışladığım nimetimi ve sizi (bir dönem) alemlere muhakkak üstün kıldığımı hatırlayın. Bakara Suresi, 211. ayet: İsrailoğulları’na sor, onlara nice açık ayet(ler) verdik. Kendisine geldikten sonra kim Allah’ın nimetini değiştirirse, (bilsin ki) şüphesiz Allah, cezası pek şiddetli olandır.
Tevrat (/ˈtɔːrə, ˈtoʊrə/; İbranice: תּוֹרָה Tōrā, “Talimat”, “Öğretme” veya “Kanun”), İbrani Kutsal Kitabı’nın ilk beş kitabının, yani Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarının derlemesidir. Bu anlamda Tora, Pentateuch veya Musa’nın Beş Kitabı ile aynı anlama gelir.
Kur’an’da iki yerde geçen (Âl-i İmrân 3/93; Meryem 19/58) ve Hz. Ya’kūb’un ikinci adı veya lakabı olan İsrâîl’den dolayı, onun soyundan gelenlere Tevrat’ta Beney Yisrael, Kur’an’da Benû/Benî İsrâîl (İsrâiloğulları) denilmektedir.
İsrailoğulları (İbranice: בני ישראל, romanize: Bnei Yisra’ael), İshak’ın oğlu İsrail’in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan’ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu.
İsrailoğulları, İbrani din büyüğü ve atası, İbrahim’in torunu ve İshak’ın oğlu, Yakup’un oniki oğlunun soyundan gelenlere verilen isimdir. İbrahimi dinlerde Yakub’a Tanrı tarafından İsrail ismi verildiğine inanılır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…