Savaşlar Kur’an’da önemli bir konu olarak ele alınır. Kur’an, savaşları farklı perspektiflerden ele alır ve savaşın dini, siyasi ve insani boyutlarına değinir. Savaşlar Kur’an’da, İslam’ın temel inançlarıyla ilişkilendirilir ve bireylere dini sorumluluklarını anlatır.
Kur’an’da savaş, öncelikle savunma amacıyla gerçekleştirilen cihad olarak ele alınır. İslam’a yönelen tehditlere karşı Allah’ın emriyle savaşmak gerekir. Savaşların, müşrikler (putperestler) veya saldırgan güçlerle savaşmak dışında başka bir amacı yoktur. Kur’an, müminlere savaşa katılmayı teşvik ederken masumları hedef almamalarını ve savaşı gerektiren nedenlerin mevcut olmasını ister.
Kur’an’da savaşın insani boyutuna da değinilir. Allah, adaletin sağlanması ve zulme son verilmesi için savaşın gerekebileceğini söyler. Ancak savaş sırasında sivillere zarar vermek, kadınları ve çocukları hedef almak, fidye talep etmek ya da esirleri kötü muamele etmek gibi eylemler kesinlikle yasaktır. Savaşta bile adaletin ve insanların haklarının korunması önemlidir.
Kur’an’da savaş, dini bir sorumluluk olarak ele alınırken, ahlaki ve etik değerlere de vurgu yapılır. Savaş sırasında dürüstlük, adalet, sabır, merhamet gibi değerlerin korunması gerektiği vurgulanır. Müminlerin savaşta bile Allah’ın emirlerine bağlı kalmaları ve ahlaki değerleri yaşatmaları beklenir.
Sonuç olarak, Kur’an savaşları savunma amacıyla gerçekleştirilen cihad olarak ele alır. Savaşın dini, siyasi ve insani boyutlarına değinen Kur’an, adaletin sağlanması ve zulme son verilmesi için savaşın gerekliliklerini vurgular. Ancak savaş sırasında ahlaki değerleri korumak ve masumları hedef almamak önemlidir. Müminlere savaşta Allah’ın emirlerine bağlı kalmaları ve ahlaki değerleri yaşatmaları öğütlenir.
Savaş veya harp; ülkeler, hükûmetler, bloklar ya da bir ülke içerisindeki toplumlar, isyancılar veya milisler gibi büyük gruplar arasında gerçekleşen silahlı çatışmaya denir. Savaşlar genellikle dini, millî, siyasi ve ekonomik amaçlara ulaşmak için gerçekleştirilir.
Bir savaşta askeri sayının azlığı veya çokluğunun önemli olmadığından, asıl önemli olan savaşa uygun olarak hareket etmektir. Asıl önemli olan savaşın uygunluğuna göre hareket etmek ve düşman askerin zaaf ve zayıf yerlerini bulabilmek, buna göre hareket etmektir.15 Mar 2022
İnanan kimselerin maddi-manevi bütün varlığını Allah yolunda ortaya koyarak görünen düşmana karşı, şeytana karşı ve nefse karşı yapılan mal, can, dil ve kalp ile yapılan her türlü mücadele ‘cihat’tır (İbn Kayyum, 1992, c. 3, ss. 9-11). demektir.
İslami Savaş, Allah (cc) yolunda olan, meşruiyetini Allah’tan (cc) alan, gayesi Allah’ın (cc) dinini hakim kılmak olan bir savaştır.
Ramazan
———
Resmî adı
Diğer adı
“Allahım Niyet ettim Rıza-i şerifin için Rebiülevvel ayının yarın ki orucu tutmaya” Müslümanların Ramazan ayından kazaları varsa da, “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Rebiülevvel ayının yarın ki orucunu tutmaya” şeklinde niyet yapılmalıdır.12 Ağu 2023
Farsça “oruç” kelimesi tıpkı “namaz” kelimesi gibi Türkçeye Farsçadan alınmış روزه (roza veya roji) kelimesinin türevi rôcik kelimesinin Türkçedeki söylenişidir. Anadolu’da Amasya gibi yerlerde hâlâ rocik veya orucik denir.
Oruç kelimesi, sözlükte “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” anlamına gelen Arapça savmın (sıyâm) Farsça karşılığı olan rûze kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…