Osmanlılar’da XVI. yüzyıl sonuna kadar hânedana mensup şehzadelerin idarî tecrübe kazanmak üzere taşraya gönderilmesini ifade eden tabir.
Osmanlı Devletinde şehzadelerin sancağa çıkma usulü hangi devirde terkedilmiştir?
Bu başarılı sistem son olarak III. Mehmed’in (1596-1603) sancağa gönderilmesinin ardından terk edilmiştir.
Osmanlı Devleti’nde şehzadelerin sancağa çıkma geleni hangisi ile sona erdi?
Bu sistem sayesinde şehzadeler XVII. yüzyılın başlarına kadar devlet yönetiminde tecrübe kazanarak başa geçmişlerdir. Sistemin değişme nedeni ise kardeş kavgaları olmuştur. XVII. yüzyılın başlarında şehzadelerin sancağa çıkma geleneğine son verilip kafes usulü denilen sistem uygulamaya konulmuştur.
Osmanlı Devletinde şehzadelerin sancağa çıkma uygulaması hangi padişah zamanında kaldırılmıştır?
III. Mehmed, sancakta yetişen son şehzade olarak 1595’te Osmanlı tahtına çıkmış, onun döneminden itibaren sancağa çıkma tamamen kaldırılmıştır. III. Mehmed’in oğlu I. Ahmet sancağa çıkmayan ve sarayda kafes usulüyle yetişen ilk Osmanlı padişahı olmuştur.
Sancağa çıkma usulü kim kaldırdı?
Kanuni Dönemi’nde, Şehzade Bayezid’in isyanından sonra padişahın en büyük oğlu sancaklara gönderilmeye başlanmış ve diğer şehzadeler sarayda tutulmuştur. III. Mehmed, sancakta yetişen son şehzade olarak 1595’te Osmanlı tahtına çıkmış, onun döneminden itibaren sancağa çıkma tamamen kaldırılmıştır.
Orhun yazıtları kim tarafından bulundu?
Bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde yer alan Orhun ırmağı yatağında bulunan kitabeler, Danimarkalı dilbilimci Wilhelm Thomsen tarafından okunmuştur. Runik harflerle yazılmış olan kitabelerde ilk önce ‘tengri’ kelimesini okumayı başaran Thomsen daha sonra tüm yazıları okuyarak kitabeleri dünyaya tanıtmıştır.
Orhun yazıtları kim buldu?
Nihayet 1809’da Rus bilgini Yadrintsev, sonradan Kül Tigin ve Bilge Kağan âbideleri olduğu anlaşılan Orhun kitâbelerini bulmuş, bunun üzerine 1890 tarihinde Heikel’in başkanlığında bir Fin, 1891’de de Radolff’un başkanlığında bir Rus ilmî sefer heyeti mahalline gönderilmiştir.
Orhun yazıtları hangi Türk devlet adamları adına dikilmiştir?
Orhun yazıtları Türk dilinin en eski yazılı kaynaklarından biridir. Bilge Kağan, Kül Tigin ve Vezir Tonyukuk’un Türk milletinin o tarihlerdeki savaş ve mücadelelerini anlattığı metinlerdir.
Göktürk Yazıtları kim tarafından yazılmıştır?
Âbidedeki kitabeleri Bilge Kağan ve Kül Tigin’in yeğeni Yollug Tigin yazmıştır. Bilge Kağan âbidesi, aynı yerde Kül Tigin âbidesinin bir kilometre uzağındadır.
Orhun Yazıtları kimler adına dikilmiştir?
Bu anıtlardan ilki Göktürk Devleti’nin bilge veziri Tonyukuk adına 720 yılında, kendisi tarafından diktirilmiş olup bu kitabedeki ifadeler Tonyukuk’a aittir. Kitabelerden ikincisi Kül Tigin Kağan adına 732 yılında Bilge Kağan tarafından diktirilmiştir. Üçüncü kitabe 735 yılında Bilge Kağan adına dikilmiştir.