İslam dininin en kutsal peygamberlerinden biri olan Salih Peygamber’e verilen mu’cize, devesine çıkıp işaret ettiği kayanın yarılması ve suyun akmasıdır. Salih Peygamber, kavminin Allah’a olan inancını sarsmış, putperestlikten uzaklaştırmış ve onları tek bir tanrıya inanmaya çağırmıştı. Ancak kavmi, peygamberlerine olan inançlarını kaybetmiş ve ona muhalefet etmeye başlamıştı. İşte tam bu noktada Allah, Salih Peygamber’e bir mu’cize vererek kavminin inançlarını sarsmayı hedeflemiştir.
Salih Peygamber, kavmi ile tartışmaları sırasında, Allah’ın emriyle devesine çıkmasını ve belirli bir kayaya doğru işaret etmesini istemiştir. Salih Peygamber’in bu isteği, kavmi tarafından büyük bir alay konusu olmuş ve ona inançlarının açık bir göstergesi olarak sunulmuştur. Ancak peygamberimizin devesi bu işareti yerine getirdiğinde, o devasa kaya ikiye ayrılarak içinden berrak su akmaya başlamıştır. Bu durum, Salih Peygamber’in kavmi için oldukça büyük bir şok etkisi yaratmış ve pek çoğu inanmaya başlamıştır.
Bu mu’cize, Salih Peygamber’in doğruluğunu ve Allah’ın ona olan güvenini ispatlamıştır. Ayrıca kavminin putperestlikten uzaklaşarak tek bir tanrıya yönelmesini sağlamıştır. Salih Peygamber, bu mu’cize sayesinde kavmini tekrar doğru yola yönlendirmiş ve onların Allah’a olan imanlarını tazelemiştir.
Salih Peygamber’e verilen bu mu’cize, İslam inancının temel prensiplerinden birini vurgulamaktadır. İslam, putperestliği ve çoktanrıcılığı reddedip, Allah’ın birliği ilkesini savunur. Salih Peygamber’in mu’cizesi, bu prensibi ispatlayan önemli bir olay olarak kabul edilmektedir.
Sonuç olarak, Salih Peygamber’e verilen mu’cize, devesine çıkarak işaret ettiği kayanın yarılması ve suyun akmasıdır. Bu olay, peygamberin doğruluğunu kanıtlamış, onun kavmini Allah’a yönlendirmiş ve İslam inancının temel prensiplerinden birini vurgulamıştır. Salih Peygamber’in bu mu’cizesi, İslam inancının tarihsel ve dini önemine sahip olan bir olaydır.
Kur’ân-ı Kerîm’de adı geçen ve Hz. Sâlih’in tebliğ faaliyetinde bulunduğu bir Arap kavmi. Semûd kavmi, kökenleri Hz. İsmâil’den önceki döneme dayanan ve Arabü’l-âribe (saf Arap) diye isimlendirilen nesli kesilmiş eski Arap kabilelerinden biridir (İbn Sa’d, I, 43).
Öz. Semûd kavminin ıslâhı için gönderilen Sâlih peygamberin mûcize gösterip kayanın içinden çıkardığı devenin, kavminin azgınları tarafından, ilâhî emre muhâlif olarak kesilmesi üzerine, kavim, inanan çok az kimse dışında dört gün içerisinde helâk edilmiştir.
Semud kavmine peygamber olarak gönderilmiştir. Semud kavmi kayaları ve dağları oyup görkemli ve güzel evler inşa eden bir kavimdir. Hazreti Salih (a.s.) Hazreti Adem (a.s.)’ın 19. Kuşak torunudur. Salih (a.s.) kavimin içerisinde ticaret işleri ile meşgul olan ve elinin emeği ile geçim yapan bir kişiydi.4 May 2020
Şeyh Hacı Mehmed Emîn Efendi, Halveti/Şa’bânî tarikatına mensup bir tekke şeyhidir. Şeyh Şa’bânî Veli’den Şeyhi, Geredeli Halil Efendi’ye kadar tarikat silsilesi şöyle gösterilebilir.11 Tem 2017
İlim tahsilini de orada yapar. Bir müddet sonra İstanbul’a yolunu düşürür. Şeyhülislam Mirzazade Mehmet Efendi’den uzun süre ders alır. Yedikuleli Hattat Abdullah Efendi’den hat sanatını öğrenir.
Hayreddin Efendi, Halvetiyye tarikatının dört ana kolundan Cemâliyye’nin pîri, Çelebi Halîfe diye bilinen Cemâl-i Halvetî’nin yanında yetişmiştir.
Bu büyük zat, 1745 senesinde Hakk’ın rahmetine kavuşur. Vasiyeti üzerine İstanbul’a ilk kaldığı yer olan Pirî Mehmed Paşa medresinin avlusuna defnedilir. 81 senelik hayatını irşad ve tebliğ ile geçiren Tokadî Hazretleri’nin, “Nasibi olanlar kabrimi ziyaret etsin” dediği rivayet edilir.19 Tem 2013
Mehmet Emin Tokadi Hz.de hocasından dua istemiştir. ”Benim vefatımdan sonra kabrime gelip bir Fatiha okuyanın vücudu cehennem ateşinde yanmasın.” Bu istek karşısında hocası kendisine şunları söylemiştir. ”Vasiyet etki vefatından sonra kabrini kolay bulunacak bir yere yapmasınlar. Virane bir yere defnetsinler.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…